PC-uri scufundate în ulei – pentru jucătorii împătimiţi şi cu dare de mână

22.10.2008
PC-uri scufundate în ulei – pentru jucătorii împătimiţi şi cu dare de mână

Răcirea este foarte importantă pentru cei care doresc să stoarcă ultimul strop de performanţă din componentele unui PC. Eliminând factorul cost din ecuaţie, există mai multe metode exotice de răcire, printre ele fiind cea cu ulei. Mai precis, scufundarea plăcii de bază cu tot ce este pe ea într-o baie cu ulei. Cum acest lichid nu conduce curentul electric, componentele sunt cât se poate de sigure în piscina unsuroasă. Chiar dacă absoarbe căldură de 10 ori mai mult decât aerul, uleiul tot trebuie răcit prin intermediul unui radiator. Compania americană Hardcore Computer, fondată de curând, încearcă să se lanseze pe piaţa sistemelor high end prin modelul Reactor, a cărui răcire se realizează exclusiv cu ulei.

Hardcore Computer Reactor - un sistem racit cu ulei

Carcasa reprezintă baia de ulei, placa de bază fiind prinsă pe un suport şi scufundată în lichid. Singurele componente care nu au contact direct cu lichidul de răcire sunt harddisk-urile şi unitatea optică, ele fiind amplasate totuşi în locaşe care permit schimbul de căldură. Cum un astfel de sistem de răcire nu se justifica dacă erau folosite componente obişnuite, Reactor este dotat cu cele mai performante dispozitive de pe piaţă. Cumpărătorul va putea alege unul din următoarele trei procesoare quad core de la Intel: Core 2 Extreme Q9550, QX9650 sau QX9770. Placa de bază este creată în jurul peformantului chipset Nvidia 790I Ultra SLI ce permite conectarea a două sau trei plăci video simultan. Din nou, utilizatorul îşi poate alege între procesoarele grafice GeForce 9800GTX, GTX 260 şi GTX 280.

Carcasa a fost creată special pentru acest sistem

Memoria RAM este de tip DDR3 şi poate ajunge până la 8 GB. Pentru stocare sunt oferite HDD-uri Samsung Spinpoint de 750 GB sau 1 TB, ce pot fi setate în configuraţii RAID 0 sau 1. În plus, pentru cei care nu se jenează să dea 645 $ pe un SSD SLC de 64 GB foarte rapid, producătorul poate include în sistem până la 3 bucăţi. Sunetul cade în sarcina unei plăci Creative X-Fi Professional, oferită ca dotare standard. Un inscriptor de discuri Blu-ray este şi el opţional. Deoarece potenţialii clienţi sunt pasionaţii de jocuri, sistemul poate fi comandat împreună cu un monitor Samsung de 24”, periferice pentru gaming de la Logitech şi căşti sau sistem audio de la Creative. Totul este alimentat de două surse Flexpower cu o putere totală de 1300 W. Şi acum va trebui să spunem cât costă o astfel de PC-friteoză. Configuraţia cea mai modestă are un preţ la fel de „modest” de 4464 $. Cei care doresc performanţe nemaiîntâlnite, să pregătească 10.600 $. Fără comentarii.

Uleiul tot trebuie racit de un radiator

Extragerea placii de baza din Reactor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News