Pipo X8: hibrid între HTPC şi tabletă

22.04.2015
Pipo X8: hibrid între HTPC şi tabletă

Pipo a anunţat probabil cel mai ciudat PC din ultima vreme. Este vorba despre un computer de dimensiuni mici, cu performanţă limitată, care poate fi folosit pe post de media center. Acesta poartă numele X8 şi este descris de către companie asfel „Windows TV Box + Desktop Tablet”. Vorbim despre un PC care este realizat special pentru a fi conectat la un televizor, care integrează şi o „tabletă” sub forma unui display tactil de dimensiuni mici.

Tableta este însă lipită de restul computerului, ceea ce înseamnă că nu avem de a face cu un dispozitiv portabil. Acesta trebuie alimentat continuu cu energie electrică, întrucât nu vine echipat cu un acumulator. De asemenea, nu poate fi aşezat decât într-o singură poziţie, cu partea plată orientată în jos şi cu display-ul puţin înclinat. Acesta ar fi putut fi aşezat într-o poziţie verticală dacă nu avea toată conectica pe partea din spate. Acesta oferă două mufe USB 2.0, un conector micro USB, un conector HDMI, o mufă ethernet RJ-45, port-ul pentru alimentare şi o antenă pentru conexiuni WiFi.

Motivul pentru care Pico a ales această formă pentru X8 este dorinţa de a aduce pe piaţă un computer extrem de ieftin. Astfel, a integrat hardware de tablete într-un computer de sine stătător pentru a putea oferi Winwdows 8 with Bing, pe care Microsoft îl oferă gratuit producătorilor de tablete cu display-uri de dimensiuni mici (Pipo a integrat un display de 7″ cu rezoluţie 1024 x 768 pixeli în acest dispozitiv). Totuşi ce se găseşte în interiorul lui X8? Un procesor Atom Z3735F la 1,8 GHz sau Z3736F la 2,16 GHz, 2 GB memorie RAM, slot microSD şi 32 sau 64 GB spaţiu de stocare.

Varianta de bază a lui Pipo X8 va costa aproximativ 100 de dolari şi va ajunge pe piaţă în luna mai. Pentru un preţ atât de mic primeşti un computer numai bun pentru redare de conţinut media, cu tot ce îi trebuie pentru a accesa fişiere din reţea sau de pe suport extern, cu HDMI out pentru conectare la televizor şi o interfaţă tactilă pentru utilizare fără un display extern. Având în vedere preţul şi ceea ce este inclus în pachet, Pipo X8 pare să fie o alternativă interesantă la alte produse din această categorie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult