Primele informații despre procesoarele Intel Core 14th Gen: varianta i7 primește un upgrade major

25.08.2023
Primele informații despre procesoarele Intel Core 14th Gen: varianta i7 primește un upgrade major

Primele detalii dintr-o sursă oficială despre noile procesoare Core din generația a 14-a nu vin de la Intel, ci de la MSI, care a publicat din greșeală un clip de prezentare unde sunt menționate detalii despre cele trei modele principale care se vor lansa în curând (conform The Verge). Un slide în particular din prezentarea scăpată pe internet pare să dezvăluie vești bune pentru cei care sunt în căutarea unui upgrade.

Se pare că Intel pregătește gama Core 14th Gen drept încă un refresh al generației deja existente. Dacă generația 13 a fost Raptor Lake-S, aceasta este Raptor Lake-S Refresh, care nu vine cu schimbări la nivelul arhitecturii. Procesoarele sunt în pare parte „identice” la nivelul configurației, iar procesul de fabricație rămâne tot Intel 7 pe 10nm. Îmbunătățirile față de generația precedentă sunt modeste sau chiar inexistente: 3% de la o generație la alta pe fiecare segment în parte.

Care sunt noile modele de procesoare Intel Core 14th Gen

  • Intel Core i5-14600K – 6 P-Core + 8 E-Core
  • Intel Core i7-14700K – 8 P-Core + 12 E-Core
  • Intel Core i7-14900K – 8 P-Core + 16 E-Core

Singura diferență de luat în seamă ar fi la modelul Core i7-14700K, modelul high-end dedicat celor care vor performanță înaltă la un preț mai accesibil, care va fi singurul care va primi ceva în plus: 4 nuclee de eficiență extra față de 13700K de anul trecut. Astfel, în aplicații multi-threaded, acesta ar trebui să primească un aport de performanță de aproximativ 17%.

intel 14th gen msi

Vestea bună este că aceste procesoare vor funcționa pe platforma LGA 1700, deja folosită deja de două generații. Desigur, posibilitatea de upgrade nu va aduce mari îmbunătățiri decât dacă treci de la un i5 mai vechi la i7 sau i9 din gama 14. Plăcile de bază Z690 și Z790 vor primi update-uri pentru a oferi supot pentru aceste procesoare. De asemenea, vor primi optimizări pentru frecvențe mai înalte pe memorii DDR5 și îmbunătățiri în gestionarea memoriei cache L3.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult