AMD pregătește un nou accelerator grafic, rival pentru modelul RTX 3090 de la Nvidia

04.09.2021
AMD pregătește un nou accelerator grafic, rival pentru modelul RTX 3090 de la Nvidia

AMD pregătește un nou accelerator grafic pentru PC, posibil, mai puternic decât rivalul Nvidia RTX 3090, în anumite jocuri.

Cu acces la noi cip-uri GDDR6 cu frecvențe mărite și deținător al unei colecții tot mai mari de unități GPU din seria NAVI 21, pre-selectate după criteriul atingerii unor frecvențe de funcționare cât mai mari, AMD pregătește ce-a de-a treia versiune a seriei de acceleratoare grafice Radeon RX 6900.

Departe de a fi un produs complet nou, seria Radeon RX 6900 XTX va fi cel mai probabil disponibilă în serie limitată și la prețuri și mai „piperate” decât ne-am obișnuit.

Principala diferență este că memoria GDDR6 de 16GB va funcționa la o frecvență efectivă de 18Gbps (vs 16Gbps la modelul actual 6900XT), iar unitatea GPU va putea atinge o frecvență maximă de 2435MHz în modul boost. Rămâne de văzut dacă AMD va revizui și sistemul de răcire, raportat la noul consum TDP de 350W, simțitor peste limita de 300W folosită până acum. În termeni absoluți, creșterea se traduce în +12.5% lățime de bandă a memoriei video, respectiv 576Gbps. Din păcate, pentru o imagine completă asupra performanțelor obținute va trebui să așteptăm primele teste oficiale, ce vor fi publicate în preajma evenimentului de lansare.

accelerator grafic Radeon RX 6900 XTX

În timp ce și actuala versiune Radeon RX 6900 XT se apropie și chiar depășește performanțele RTX 3090 în unele jocuri, în realitate, soluția furnizată de NVIDIA prezintă atuuri incontestabile pe partea de accelerare RayTracing și procesare DLSS, pe care AMD nu le va putea depăși fără schimbări majore pe partea de arhitectură a unităților GPU. Mai degrabă, noul accelerator grafic vine ca un răspuns de marketing pregătit de AMD pentru revizia RTX 3090 Super, pe care Nvidia ar putea lansa-o în viitorul apropiat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult