Raijintek demonstrează primul sistem pasiv de răcire cu lichid, care funcţionează fără pompă de circulaţie

Autor: Aurelian Mihai 01.06.2016
Raijintek demonstrează primul sistem pasiv de răcire cu lichid, care funcţionează fără pompă de circulaţie

Folosite de utilizatori entuziaşti pentru răcirea procesoarelor şi plăci video high-end, sistemele de răcire cu lichid sunt o alternativă costisitoare pentru radiatoarele clasice cu heatpipe-uri, dar cu rezultate pe măsură.

Problema este că un sistem de răcire cu apă tinde să ocupe destul de mult spaţiu, iar pompa de circulaţie se poate defecta în timp, cauzând pagube serioase prin deteriorarea componentelor care nu mai sunt răcite corespunzător. Însă potrivit specialiştilor Raijintek, o companie specializată în sisteme de răcire avansate pentru PC-uri, adresate pasionaţilor de modding overclocking, soluţia ar putea fi înlocuirea lichidului pe bază de apă cu un fluid volatil ce acţionează prin schimbare de fază.

Capabilă să treacă din stare lichidă la stare de vapori chiar şi la temperaturi joase, substanţa poate transporta căldura generată fără nevoia unei pompe de circulaţie, condensând apoi în radiatorul  aflat la distanţă şi reluând circuitul în stare lichidă.

Potrivit inginerilor Raijintek, noul sistem de răcire cu lichid, fără componente în mişcare, a fost dezvoltat cu investiţii considerabile, tehnologiile deja brevetate urmând să ajungă în produse comerciale peste puţin timp.

Tags: