Samsung produce SSD-uri cu interfaţă PCI-Express pentru Ultrabook-uri

17.06.2013
Samsung produce SSD-uri cu interfaţă PCI-Express pentru Ultrabook-uri

Promiţând viteze de 2,5 ori mai mari decât ce poate fi obţinut cu un SSD obişnuit prevăzut cu interfaţă SATA, Samsung XP941 este cel mai rapid dispozitiv de stocare ce poate fi instalat în carcasa unui laptop sau sistem Ultrabook.

Samsung XP941 - SSD cu interfaţă PCI-Express pentru Ultrabook-uri

Cu dimensiuni 80×22 mm şi oferit în variante cu 128GB, 256GB, şi 512GB spaţiu de stocare, noul produs Samsung deschide calea pentru o nouă generaţie de dispozitive Solid State, care abandonează interfaţă SATA 6Gbps pentru o magistrală PCIe 2.0 de câteva ori mai rapidă.

În varianta actuală, SSD-ul Samsung XP941 atinge viteza de 1400MBs la operaţiunile de citire, putând transfera o întreagă colecţie cu 500GB filme HD în numai 6 minute, sau 10 filme HD de câte 5GB fiecare în 36 secunde. Spre comparaţie, un SSD obişnuit ar avea nevoie de 2.5 ori mai mult timp, iar un hard disk clasic ar termina după 40 minute.

Ocupând de 2.5 ori mai puţin spaţiu decât un SSD sau HDD de 2.5 inch, noile SSD-uri cu format M2(80×22 mm) lasă loc pentru instalarea unor acumulatori de capacitate mărită, capabili să extindă autonomia portabilelor pe care le echipează. Un aport suplimentar pentru creşterea autonomiei îl vor avea şi noile chip-uri de memorie NAND flash create folosind procesul de fabricaţie pe 10nm, mai ieftine şi mai eficiente din punct de vederea al consumului de energie decât cele din generaţiile anterioare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult