Samsung va livra procesoare Exynos pentru PC-uri Windows

24.07.2020
Samsung va livra procesoare Exynos pentru PC-uri Windows

Deși a primit critici pentru performanțele sub așteptări livrate pe dispozitivele echipate cu chipsetul Exynos 990, Samsung dă asigurări că va ieși din acest impas în scurt timp lansând Exynos 1000, un nou chipset care ar putea avea și versiune pentru PC și laptopuri cu Windows 10.

Realizat folosind procesul de fabricație pe 5nm, chipsetul cunoscut în versiunea sa pentru smartphone drept Exynos 1000 va avea și o versiune de înaltă performanță numită Exynos 1. Cifra 1 nu este aleasă întâmplător, aceasta semnificând prezența nucleului Cortex-X1, recent anunțat de Samsung.

Chipset Samsung Exynos pe 5nm, posibil, cu grafică integrată Radeon

Deocamdată, nu este clar cât de avansată este pregătirea noului chipset și când va fi lansat, dar se pare că acesta va echipa laptopuri Samsung precum Galaxy Book S, bazat pe un design ultra-light ce amintește de conceptul UltraBook brevetat de Intel încă din anul 2011 și folosit cu succes până în prezent.

Evident, noul chipset cu arhitectură ARM nu va fi un echivalent cu procesoarele x86 dezvoltate de Intel, dar asta nu ar trebui să fie o problemă prea mare, Microsoft livrând și o versiune de Windows 10 special adaptată pentru procesoare ARM. Aceasta include până și suport pentru rularea aplicațiilor x86 pentru PC, ce-i drept, rulate printr-o soluție de emulare software care implică unele penalizări la partea de performanță.

În timp ce performanțele noului chipset Exynos 1 rămân să fie demonstrate, cert este că Samsung nu va fi primul furnizor de procesoare ARM pentru PC-uri Windows, rivalul Qualcomm având deja în ofertă modelul Snapdragon 8cs, plus alte două versiuni Snapdragon 8c și Snapdragon 7c pentru dispozitive low-cost.

Un alt zvon mai vechi care poate fi legat de chipsetul Exynos 1, vizează un parteneriat cu AMD pentru echiparea viitoarelor generații de chipseturi Samsung cu unități GPU bazate pe tehnologiile Radeon. Fiind vorba de segmentul Windows PC, combinația între un chipset Samsung ultra-eficient și accelerare grafică AMD Radeon ar putea pune și mai multă presiune pe rivalul Intel, care tocmai a anunțat o nouă amânare pentru lansarea propriei oferte de procesoare pe 7nm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult