Temperatura procesoarelor AMD Ryzen, raportată cu o „eroare” de până la 20°C faţă de valoarea reală

14.03.2017
Temperatura procesoarelor AMD Ryzen, raportată cu o „eroare” de până la 20°C faţă de valoarea reală

Deşi au un consum de energie mai mic decât produsele rivale oferite de Intel, procesoarele AMD Ryzen par să funcţioneze la temperaturi destul de înalte, dând emoţii entuziaştilor care doresc să obţină şi mai multă performanţă prin overclocking.

Situaţia nu este însă atât de critică pe cât pare, temperatura de funcţionare a procesorului fiind în fapt in raportată incorect, cel mai probabil chiar din vina AMD. Concret, AMD ar fi implementat un mecanism pentru compensarea temperaturii de funcţionare raportată aplicaţiilor de monitorizare, acţionând pe baza unei formule de calcul diferită de la un model de procesor la altul. Folosită cu scopul obţinerii unei funcţionări constante a ventilatoarelor, dar prost înţeleasă de producătorii de plăci de bază, formula de calcul a dus la afişarea unor temperaturi de funcţionare incorecte, rezultând ajustarea turaţiei ventilatoarelor la o valoare prea agresivă.

Din fericire problema este în curs de remediere, noi actualizări BIOS aducând în unele cazuri scăderi de temperatură cu până la 20°C şi diminuarea sesizabilă a zgomotului produs de ventilator.

Confirmând zvonurile circulate până acum, un reprezentant AMD a explicat într-o postare pe blog cum temperatura raportată „ar putea fi o modalitate de compensare pentru ca toate modelele de procesoare pentru platforma AM4 să aibă aceleaşi valori maxime de temperatură”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult