Toshiba a anunţat o cameră foto duală cu opţiuni de refocalizare care poate fi implementată în telefoane

08.01.2014
Toshiba a anunţat o cameră foto duală cu opţiuni de refocalizare care poate fi implementată în telefoane

Dacă posibilităţile exotice de captură foto ale camerei Lytro v-au făcut cu ochiul dar produsul nu v-a convins din cauza formei, limitărilor tehnice sau preţului, Toshiba a prezentat la CES 2014 un modul foto pentru telefoane şi tablete care promite facilităţi asemănătoare, dar la un preţ mult mai mic.

Lytro a fost prima cameră foto plenoptică destinată publicului larg, în spatele obiectivului cu zoom 8x şi deschidere F/2.0 ascunzându-se un sistem de captură special care, cu ajutorul unei matrici de microlentile amplasată între senzor şi obiectiv, permite captura luminii din mai multe direcţii şi înregistrarea unor informaţii de adâncime mult mai bogate decât în cazul unui aparat foto standard .

Această tehnologie permite implementarea unor facilităţi exotice precum refocalizarea ulterioară a imaginilor sau captura foto 3D. În plus, camerele foto plenotice beneficiază şi de avantajul eliminării timpilor necesari focalizării şi au o prestaţie mai bună în lumina scăzută deoarece pot utiliza obiective cu deschidere mare fără a limita profunzimea de câmp.

Modulul foto prezentat de Toshiba în cadrul CES 2014 promite opţiuni similare, acesta folosind însă o altă tehnologie deoarece necesită doi senzori. Având numele de cod TCM9518MD, camera foto de la Toshiba foloseşte doi senzori de 1/4” cu o rezoluţie de 5 MP şi un cip de control care permite ajustarea parametrilor de captură.

Conform declaraţiilor producătorului, această cameră foto  permite, de exemplu captura unei imagini macro şi focalizarea separată a fundalului, refocalizarea ulterioară a unei imagini sau ajustarea focalizării ulterioare a fundalului pentru evidenţierea mai bună a subiectului.  În plus, este posibilă şi combinarea celor două imagini separate într-o imagine cu rezoluţie de 13 MP.

Chiar dacă tehnologia propusă de Toshiba nu pare atât de avansată ca cea folosită de Lytro, modulul foto are însă şi un preţ mai mic. Producătorul afirmă că TCM9518MD este disponibil integratorilor interesaţi la un preţ de 50 de dolari, vizibil mai mic decât cel de 350 de dolari ai camerei dedicate Lytro, însă nu este clar când vom vedea şi primele telefoane sau tablete care vor folosi această componentă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News