Western Digital a cumpărat Hitachi GST, cu 4.8 miliarde dolari

09.03.2012
Western Digital a cumpărat Hitachi GST, cu 4.8 miliarde dolari

Western Digital este acum în mod oficial cel mai mare producător de harddisk-uri din lume.

Western Digital a cumpărat Hitachi GST, cu 4.8 miliarde dolari

Statutul a fost obţinut prin achiziţia portofoliului Hitachi Global Storage Technologies pentru suma de 3.9 miliarde dolari bani gheaţă şi 25 milioane de acţiuni, evaluate miercuri la 0.9 miliarde dolari. Pentru facilitarea tranzacţiei, Western Digital a contractat un împrumut pe 5 ani, pentru suma de 2.5 miliarde dolari.

În urma tranzacţiei, Hitachi reprezintă aproximativ 10% din portofoliul WD şi primeşte dreptul de a numi doi reprezentanţi în consiliul director al companiei. Din tabăra opusă, Western Digital a fost nevoit să renunţe la unele elemente ale fuziunii pentru a satisface cerinţele Comisiei Europene, însă obţine în schimb resursele necesare pentru detrona rivalul Seagate, devenind cel mai mare producător de harddisk-uri din lume.

Rămâne de văzut care vor fi implicaţiile acestei fuziuni pentru consumatorii de rând, lăsaţi cu şi mai puţine alternative pentru achiziţionarea unui harddisk nou. Primele efecte nedorite cauzate de înăsprirea monopolului pe piaţa harddisk-urilor sunt deja binecunoscute pentru utilizatori, aceştia fiind confruntaţi în ultimele luni cu majorări abrupte de preţuri, operate fără o justificare reală la nivelul întregii pieţe şi reducerea drastică a perioadelor de acordare a garanţiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News