Apple Glass ar putea funcționa și ca ochelari de vedere, completând funcțiile VR/AR

15.01.2022
Apple Glass ar putea funcționa și ca ochelari de vedere, completând funcțiile VR/AR

Departe de a oferi un remediu permanent pentru problemele de vedere, noua versiune Apple Glass țintește doar să contopească beneficiile funcțiilor bazate pe realitate virtuală (VR) sau augmentată (AR) cu nevoia incontestabilă a folosirii unor ochelari de vedere din categoria celor eliberați cu prescripție medicală.

Pornind de la ideea că un purtător de ochelari de vedere este un potențial client pierdut pentru furnizorul oricărui alt tip de ochelari, fie că vorbim de protecție solară sau produse high-tech derivate din tehnologia modernă, Apple pregătește din timp o tehnologie pentru ochelari VR/AR pe care să îi porți în cele din urmă din necesitate, indiferent dacă ai sau nu nevoie de funcțiile cu adevărat avansate disponibile opțional.

Descriși într-un brevet recent acordat companiei americane, noii ochelari Apple Glass vor putea fi ajustați încă de la momentul configurării inițiale folosind prescripția pentru ochelari de vedere eliberată de oftalmologul preferat. Chiar și în prezent, o astfel de „rețetă” ia forma unor coordonate numerice ușor de introdus folosind tastatura unui smartphone, stabilind în detaliu geometria lentilei corectoare necesară pentru fiecare ochi.

Adevărata provocare este cum poți obține același rezultat cu un dispozitiv care nu este confecționat de la bun început pentru a respecta exact parametrii prescriși. Ce-i drept, ochelarii de vedere ajustabili nu sunt ceva complet nou, însă obținerea aceluiași rezultat cu un dispozitiv care să nu fie cu mult mai greu sau voluminos decât o pereche de ochelari cu lentile din plastic realizate pe comandă de un oftalmolog profesionist ar fi cu adevărat de senzație.

Împrumutând câteva idei de la camerele foto pentru smartphone, noul brevet Apple descrie un dispozitiv cu mai multe lentile suprapuse, plate și foarte subțiri, care împreună pot livra caracteristici optice foarte precise. Cu tehnologie bazată pe cristale lichide, împrumutată cel mai probabil de la ecranele LCD, lentilele ar urma să fie ajustate fără a le fi schimbată poziția în mod fizic, doar aplicând curenți electrici de mică intensitate. În acest mod, profilul de vedere al proprietarului al putea fi schimbat instantaneu cu cel al altui utilizator adăugat pe dispozitiv, fără timpi de așteptare sau aplicarea de accesorii comandate separat.

Apple descrie și beneficii pe care purtătorii de ochelari de vedere încă nu le regăsesc la produsul tradițional, cum ar fi adaptarea automată și instantanee a lentilei pentru a permite focalizarea de aproape sau de departe, în funcție ce se află în fața ta (scenariul de utilizare este determinat cu ajutorul camerei foto).

Pe lângă beneficiile evidente în fața ochelarilor tradiționali, ochelarii Apple Glass ar urma să ofere multe alte avantaje, cum ar fi ajutor la orientarea pe străzile orașelor prin indicații vizuale în stilul aplicațiilor de navigare GPS, afișarea notificărilor primite pe iPhone și multe altele.

Din păcate, apariția acestui brevet nu garantează ți lansarea unui produs comercial în viitorul apropiat, Apple fiind una dintre acele companii-mamut, care înregistrează în mod frecvent zeci și sute de brevete, doar pentru a descuraja posibile inovații similare, apărute și materializate la producătorii rivali dornici de afirmare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult