Bateriile extensibile, soluţie pentru gadgeturi mai subţiri şi accesorii smart cusute în îmbrăcăminte

Inspiraţi de Kirigami, o formă străveche de artă japoneză, o echipă de cercetători de la Universitatea din Arizona au perfecţionat o metodă de a construi baterii Li-ion care se pot întinde până la 150% din lungimea iniţială fără a le fi afectată funcţionalitatea.

Despre baterii flexibile am mai auzit, acestea putând fi îndoite şi modelate pentru a lua forma carcasei dispozitivelor pe care le echipează, oferind capacitate de stocare a energiei mai mare decât ar fi posibil cu acumulatori Li-Ion obişnuiţi, protejaţi în capsulă rigidă. Din păcate la noua generaţie de accesorii inteligente de purtat (ex. smartwarch-uri şi gadgeturi pentru fitness) spaţiul în care pot fi înghesuiţi aceşti acumulatori este şi mai redus, producătorii fiind adesea nevoiţi să compromită între supleţea designului exterior şi autonomia bateriei.

Problema ar putea fi rezolvată cu ajutorul unei noi metode de împachetare a bateriilor. Formaţi din multiple celule Li-ion foarte subţiri, interconectate printr-un sistem de panglici care permite deplasarea liberă a elementelor componente, acumulatorii pot fi întinşi până la 150% din lungimea iniţială fără a risca întreruperea circuitului electric.

Bateriile extensibile, soluţie pentru gadgeturi mai subţiri şi accesorii smart cusute în îmbrăcăminte

Prevăzuţi cu pliuri şi tăieturi aplicate în punctele esenţiale, acumulatorii împachetaţi după metoda Kirigami pot fi înseraţi în cureaua elastică a unui smartwatch sau chiar cusuţi în articole de îmbrăcăminte.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult