ChatGPT ar fi salvat viața unui câine, asistând interpretarea simptomelor ignorate de medicul veterinar

31.03.2023
ChatGPT ar fi salvat viața unui câine, asistând interpretarea simptomelor ignorate de medicul veterinar

Potrivit experienței povestite pe Twitter de un iubitor de animale, cea mai recentă versiune a ChatGPT Plus i-a salvat viața câinelui său după ce un medic veterinar a interpretat greșit simptomele descrise după o înțepătură de căpușă.

Diagnosticat cu o boală transmisă de căpușe, câinele din rasa Collie a dat la început semne de ameliorare, doar pentru ca starea de sănătate să se înrăutățească după câteva zile. Înapoi la veterinar, noi teste de sânge au relevat simptome agravate de anemie, mai servere decât la consultul inițial. Urmând altei runde de teste pentru identificarea unor posibile infecții secundare, patrupedul a fost returnat spre a fi ținut sub observație acasă.

Neconvins de răspunsul primit și în continuare îngrijorat de starea prietenului patruped, stăpânul pe nume Cooper a încercat mai întâi să obțină o a doua opinie de la specialistul unei alte clinici veterinare. În loc să caute pe Google după metoda „clasică”, Cooper s-a gândit să ceară mai întâi „sfatul” GPT4, știind deja despre chatbot-ul dezvoltat de OpenAI că este deosebit de capabil în a „cerne” informațiile de pe interne. Iar rezultatele i-au depășit orice așteptări.

Pornind de la simptomele care descriau febră, anemie, în combinație cu înțepătură de căpușă și un diagnostic preliminar de Babesioză, Cooper a descris mai departe rezultatele testelor de sânge și semnele de boală observate la câinele său.

Întrecând orice așteptări, ChatGPT Plus a subliniat că gingiile palide ale câinelui au fost rezultatul agravării anemiei, ceea ce „ar putea indica că tratamentul inițial nu a fost în întregime eficient sau că ar putea exista o altă problemă de bază care contribuie la anemie”.

Cooper a întrebat AI-ul ce alte probleme ar putea da aceste simptome, primind o listă cu posibile afecțiuni, inclusiv IMHA sau anemie hemolitică mediată imun. ChatGPT Plus a menționat că nu este un veterinar, dar că ar putea „oferi câteva informații generale despre posibilele probleme de bază care ar putea contribui la anemie la câini”. De asemenea, i-a spus lui Cooper să consulte un veterinar pentru „un diagnostic adecvat și recomandări de tratament” pentru situația câinelui.

După l-a întrebat pe cel de-al doilea veterinar dacă IMHA ar putea fi un posibil diagnostic, veterinarul a fost de acord. După mai multe analize de sânge, „diagnosticul a fost confirmat. GPT4 a avut dreptate”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult