China ar putea fi prima țară din lume cu servicii de taxi fără șofer, livrate de Baidu

23.07.2022
China ar putea fi prima țară din lume cu servicii de taxi fără șofer, livrate de Baidu

Recunoscut mai degrabă pentru motorul de căutare cu același nume, Baidu dezvăluie prima mașină electrică proiectată de la zero pentru a funcționa cu servicii de taxi fără șofer.

Cu nume complet Apollo RT6 EV, acesta este un hibrid între un SUV convențional și un monovolum, complet cu uși care se dechid prin glisare, spre a putea ieși din mașină chiar într-o parcare mai strâmtă. Însă principalul element distinctiv este bordul fără instrumente și fără volan. Practic, acesta este un vehicul pentru pasageri față-spate, în care te poți așeza pe scaunul șoferului fără a fi incomodat de volan sau pedale.

Presupunând că poți trece peste senzația ciudată, de a te afla pe scaunul șoferului într-o mașină fără volan și necondusă de nimeni, poți petrece întreaga călătorie admirând peisajul, luând micul dejun cumpărat anterior, sau citind o carte.

Noul vehicul urmează să fie inclus în flota de taxiuri autonome Apolo Go, disponibile în sistem de ride-hailing prin folosirea unei aplicații pentru smartphone.

Din punct de vedere al costurilor, se pare că fiecare vehicul va putea fi livrat cu un preț de numai 37000 dolari, imbatabil dacă de raportăm la dimensiuni și confortul oferit la interior. Desigur, prețul valabil pentru piața din China vine fără compromisul taxelor de import sau livrare peste ocean, dar și avantajul subvențiilor acordate de Partidul Comunist Chinez.

Noul vehicul electric pentru servicii de robotaxi reprezintă deja ce-a de-a șasea generație de vehicule autonom semnate de Baidu și primul model construit pe platforma proprie, Xinghe. Baidu susține că progresele recente în optimizarea proceselor de fabricație au redus foarte mult costurile de producție, făcând posibilă fabricarea și exploatarea unei flote ce va ajunge să numere zeci de mii de mașini de taxi fără șofer, acoperind principalele metropole din China, cum ar fi Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenzhen, până anul viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult