CrowdShake: smartphone-ul devine un seismograf de buzunar

09.07.2013
CrowdShake: smartphone-ul devine un seismograf de buzunar

Sistemele de alarmare timpurie pentru cutremure, care funcţionează deja în unele regiuni precum Japonia sau Statele Unite, cuprind senzori şi sisteme centrale de procesare costisitoare, care depăşesc resursele financiare ale unor ţări. Conform iniţiatorilor Community Seismic Network, un proiect-pilot care funcţionează de doi ani şi jumătate, senzorii din telefoanele mobile ar putea constitui o alternativă ieftină şi cu o acoperire mai mare.

Desfăşurat în regiunea Pasadena din California, proiectul Community Seismic Network a demarat acum mai bine de trei ani în cadrul California Institute of Technology. Seismografele folosite sunt o serie de cutii de mici dimensiuni pe care utilizatorii interesaţi le pot cupla la router-ul de acasă, acestea urmând să transmită toate mişcările detectate către serverele centrale. Având câteva sute de membri, reţeaua permite analiza mişcărilor seismice pe o arie mare, eliminând astfel şi ocazionalele alarme false declanşate de vibraţiile provenite din alte surse.

Această reţea, care şi-a dovedit utilitatea în primăvara acestui an, este însă dezavantajată însă de costurile de achiziţie ale micilor seismografe şi de dispariţia în timp a atenţiei şi interesului utilizatorilor. Alternativa sugerată de Community Seismic Network este utilizarea accelerometrelor care sunt incluse în telefoanele mobile şi a unei aplicaţii de monitorizare. Această idee a fost utilizată acum doi ani, când a fost lansată aplicaţia CSN Droid pentru platforma Android, aceasta fiind un test pentru produsul CrowdShake, aflat momentan în plină dezvoltare.

După cum afirmă iniţiatorii proiectului, utilizarea unui senzor cu o calitate mai slabă care se află uneori şi în mişcare este o sarcină dificilă, însă participarea unui număr semnificativ de utilizatori ar permite eliminarea alarmelor false şi dispariţia temporară din reţea a unor senzori cu comportament nesatisfăcător, serviciile de localizare incluse în telefoane permiţând şi maparea cu precizie a surselor, vitezelor şi direcţiilor undelor seismice.

Datele capturate sunt transmise către serverele centrale pentru procesare, de unde acestea se vor întoarce la utilizatori sub forma unor alerte. Pe baza acestora, aplicaţia va putea calcula într-un interval de ordinul milisecundelor puterea locală a cutremurului şi timpul rămas la dispoziţia utilizatorului, informaţii care pot salva vieţi.

Iniţiatorii programului afirmă că aplicaţia CrowdShake şi sistemul Community Seismic Network s-ar putea dovedi foarte utile pentru ţările care nu-şi permit menţinerea unui sistem de alarmare timpurie standard, agenţiile guvernamentale putând folosi în schimb numărul mare de telefoane mobile pentru a crea o infrastructură alternativă accesibilă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News