E deja jenant: Ce au montat rușii în spatele unei corvete „de ultimă generație”

08.06.2022
E deja jenant: Ce au montat rușii în spatele unei corvete „de ultimă generație”

Rusia a arătat în Ucraina că nu are armata high-tech pe care propaganda sa a promovat-o timp de mulți ani. Cei care au urmărit războiul au văzut tancuri rusești cu grilaje metalice sudate deasupra lor, camioane cu bușteni prinși în partea din față și blindate din anii 1960.

Recent, o corvetă „de ultimă generație” a forțelor navale ale Rusiei din Marea Neagră a fost fotografiată cu un „accesoriu” interesant fixat în partea din spate. Se pare că navele rusești nu au sisteme de apărare anti-aeriană chiar atât de sigure, așa că acestea au fost suplimentate în cazul unei corvete din clasa Vasily Bykov (Project 22160). Pe puntea din spate a vasului, acolo unde de obicei aterizează elicoptere, rușii au fixat, cu lanțuri, un sistem terestru anti-aerian Tor-SC15.

Foto: The Drive

Măsura a fost luată, cel mai probabil, pentru ca nava să nu aibă aceeași soartă ca cea a crucișătorului Moskva, scufundat de rachete anti-navă Neptune, de producție ucraineană. Acestea nu sunt foarte avansate după standardele occidentale, dar chiar și așa au reușit să învingă sistemele defensive ale navei.

Navele rusești, amenințate de rachete vestice avansate

Acum, Ucraina deține rachete mult mai avansate, modele Harpoon livrate de Danemarca. Acestea sunt greu de contracarat și ar putea provoca scufundarea altor nave rusești importante din Marea Neagră.

Sistemul Tor-SC15 dispune de 16 rachete cu rază maximă de acțiune de 15 km. Arma este eficientă împotriva avioanelor, elicopterelor, dronelor și rachetelor anti-navă.

Experții militari de la The War Zone susțin, însă, că această măsură de apărare gândită de ruși este departe de a fi ideală. Radarul sistemului Tor-SC15 este blocat parțial de suprastructura navei, așa că există zone care nu sunt acoperite. Mai mult, pe timp de furtună precizia armei are mult de suferit din cauza mișcărilor navei. De altfel, Moskva a fost atacată cu succes pe vreme rea.

Din flota din Marea Neagră a Rusiei fac parte patru nave din clasa Project 22160. O corvetă este o navă mai mică decât o fregată, dar mai mare decât o vedetă sau un torpilor, care operează de obicei în apropierea țărmului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult