Imprimante 3D + drone, o combinație letală în războiul din Ucraina

18.05.2022
Imprimante 3D + drone, o combinație letală în războiul din Ucraina

Drone civile sunt folosite cu succes de ucraineni împotriva invadatorilor ruși. Aparatele de zbor nu sunt utilizate doar pentru recunoaștere și direcționarea tirului artileriei, ci și ca niște mini Su-25-uri, în misiuni de atac la sol.

Ucrainenii au dezvoltat tot felul de sisteme prin care drone, precum modele de la DJI, lansează bombe și grenade împotriva inamicilor. Dacă la început aceste mecanisme erau destul de rudimentare, acum au fost rafinate.

drone
La început sistemele prin care erau lansate grenade cu dronele civile erau destul de „grosolane” (Foto: Profimedia)

Într-un clip video publicat pe rețelele de socializare vedem cum a fost realizat, cu ajutorul unei imprimante 3D, un mecanism de lansare de grenade de mână.

Grenadei i se scoate cuiul/știftul și este apoi introdusă într-o „bombă” realizată din material transparent, care, atunci când este închisă, ține maneta/lingura apăsată. Când lovește solul sau un obiect, recipientul se deschide, maneta este eliberată, iar grenada este armată. După câteva secunde explodează.

Sistemul dezvoltat cu ajutorul imprimantelor 3D folosește grenade sovietice RGD-5. Acestea se găsesc din belșug în stocurile Ucrainei.

Dronele sunt folosite cu succes și împotriva vehiculelor blindate. Modele cu capacitate de transport mare, de producție internă, au fost modificate pentru a transporta grenade anti-tanc RKG-1600. Pentru o mai bună precizie, pentru grenade au fost realizate, tot cu ajutorul imprimantelor 3D, aripioare din plastic.

Grenade anti-tanc RKG-1600, dotate cu stabilizatoare imprimate 3D.

Folosirea modelelor civile în conflictul militar nu este pe placul producătorului chinez DJI. Compania a anunțat că suspendă vânzările de drone către Rusia și Ucraina, după ce ambele tabere le-au transformat în arme.

Alături de dronele civile, cele militare au de asemena o contribuție semnificativă pe câmpul de luptă. Modele precum Bayraktar-TB2 și Switchblade sunt deja faimoase, iar drona cargo britanică T150, produsă de Malloy Aeronautics, duce rapid muniție și provizii unde este nvoie pe front. Modelul poate căra o greutate maximă de 68 de kilograme la o distanță de 70 de km.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult