Faceţi cunoştinţă cu Atlas, robotul-Terminator creat pentru armata americană

12.07.2013
Faceţi cunoştinţă cu Atlas, robotul-Terminator creat pentru armata americană

Realizat împreună cu agenţia americană DARPA şi Boston Dynamics, Atlas este cel mai avansat robot umanoid de până acum. Măsurând 1.88 metri înălţime şi 150kg, robotul cu aspect impunător va avea de îndeplinit misiuni dintre cele mai riscante, cum ar fi dezamorsarea bombelor şi curăţarea zonelor contaminate radioactiv.

Atlas, robotul-Terminator creat pentru armata americană

Construit pe un cadru metalic foarte rezistent, cu mobilitate asigurată de 28 articulaţii hidraulice, robotul controlat de un computer de bord performant dispune de vedere stereoscopică şi sistem LIDAR (radar pe bază de lumină) pentru orientare precisă în locaţii cu multe obstacole de evitat. Echipat cu membre extrem de avansate, robotul poate copia aproape orice fel de mişcare, iar mâinile cu degete complet articulate pot îndeplini cu uşurinţă activităţi complexe, cum ar fi acţionarea butoanelor şi comutatori din centrala atomică Fukushima.

Deşi prototipul observat în filmuleţul de prezentare încă este ataşat unei cordon de alimentare, potrivit specificaţiilor robotul Atlas va fi complet autonom, dispunând de propria sursă de energie şi pompă hidraulică pentru acţionarea articulaţiilor. Astfel, versiunea finală a robotului va putea colinda oriunde îi dictează calculatorul de bord.

Momentan fără software de control, Atlas va fi invitat special la competiţia DARPA Robotics Challenge (DRC) din luna decembrie 2013, unde mai multe echipe îl vor echipa creierul electronic cu software de creaţie proprie, permiţând-ui să concureze într-o serie de teste care copiază scenarii ce pot fi întâlnite în situaţii de criză. Echipa câştigătoare va fi recompensată cu un premiu de 2 milioane dolari din partea agenţiei DARPA şi un contract pentru furnizarea software-ului care va guverna creierul electronic al robotului Atlas, după ce acesta va intra în producţie de serie.

Robotul Atlas - 1.88 metri înălţime şi 150kg

Capabil să străbată cu uşurinţă suprafeţe de teren accidentat şi dotat cu mâini robotizate extrem de abile, Atlas va pătrunde în zone de dezastru pentru îndeplini misiuni extrem de riscante. Potenţialul său va fi pus cu adevărat în valoare pe câmpul de bătălie, unde calculatorul de bord ajutat cu repertoriul de senzori foarte avansaţi îl vor transforma într-un veritabil Terminator, protejat cu armură de ultimă generaţie şi capabil să elimine ţinte cu mare acurateţe. De altfel, robotul Atlas are deja un companion pe cale să se alăture marinei americane, sub forma unui robot-canin botezat BigDog.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult