Folosirea computerului poate reduce semnificativ riscul apariţiei demenţei la bătrâni [STUDIU]

04.03.2016
Folosirea computerului poate reduce semnificativ riscul apariţiei demenţei la bătrâni [STUDIU]

Bătrânii care folosesc computerul cel puţin o dată pe săptămână pot evita o afecţiune des întâlnită la vârste mai înaintate – demenţa. Un nou studiu, realizat de o echipă de la Mayo Clinic, arată că folosirea frecventă a computerului de către seniori reduce riscul apariţiei tulburărilor cognitive, care sunt de obicei un semn al apariţiei demenţei, cu până la 42%.

Prin comparaţie, cititul de reviste reduce riscul cu 30%, participarea la evenimente sociale cu 20%, iar croşetatul cu 16%.

„Deşi studiul arată doar asocierea, nu cauza şi efectul, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc ar trebui să ia în considerare participarea la activităţi precum cele enumerare, deoarece este foarte posibil ca acestea să le menţină mintea sănătoasă”, a declarat Dr Janina Krell-Roesch, liderul echipei care a realizat cercetarea.

Potrivit specialiştilor, cel mai bun mod de a evita demenţa este un regim de viaţă în care oamenii fac sport, evită fumatul şi au o dietă echilibrată şi sănătoasă.

Studiul a fost realizat pe o perioadă de patru ani şi au fost urmărite aproape 2.000 de persoane cu vârste mai mari de 70 de ani.

Potrivit CSID, demenţa reprezintă scăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândirea, judecata, comportamentul, limbajul, învăţarea şi memoria. Ea poate să apară din mai multe cauze. De obicei apare după vârsta de 60 ani, dar poate apărea şi mai devreme.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult