Franța a fost puțin mai mică, pentru un timp. Cum s-a întâmplat incidentul

06.05.2021
Franța a fost puțin mai mică, pentru un timp. Cum s-a întâmplat incidentul
Foto: Shutterstock

Un incident diplomatic important s-a întâmplat zilele trecute, iar Franța a fost o țară mai mică pentru puțin timp.

Un fermier din Belgia a mutat o piatră, care îl încurca în timp ce mergea cu tractorul, iar în urma deciziei și-a făcut țara cu aproximativ 1.000 de metri pătrați mai mare. Teritoriul „cucerit” aparține Franței.

Bolovanul mutat de bărbat este, de fapt, o piatră de hotar între cele două țări. Franța și Belgia au o graniță comună de 620 km. Aceasta a fost lipsită de incidente diplomatice majore în ultimii 200 de ani.

Însă, un fermier din localitatea Erquelinnes a mutat recent bolovanul, care se afla pe terenul lui, cu 2,29 metri mai încolo. Schimbarea a fost observată de un pasionat de istorie, care a alertat autoritățile.

Piatră de hotar (Foto: Pixabay)

Pietrele de hotar au fost geolocalizate cu tehnologie modernă foarte precis în 2019.

„Știam exact unde a fost piatra înainte, chiar lângă un copac”, a declarat primarul din orașul belgian Erquelinnes, David Lavaux.

Problema va fi rezolvată rapid și amiabil, potrivit edilului. „Vom pune piatra la locul ei. Nu a fost intenția noastră să facem Belgia mai mare și Franța mai mică!”, a explicat Lavaux.

„Țările noastre se înțeleg foarte bine așa că nu sunt îngrijorări mari în acerst moment”, a declarat primarul din orașul Bousignies-sur-Roc, Aurélie Welonek, a cărui localitatea a pierdut 1.000 de metri pătrați în urma incidentului.

Surse: BBC News, CNN

VIDEO: Reclama la o bicicletă electrică a fost interzisă în Franța deoarece „creează un climat de anxietate”

Franţa renunţă la cuvântul „smartphone”. Iată cu ce îl înlocuieşte

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult