Franța a fost puțin mai mică, pentru un timp. Cum s-a întâmplat incidentul

06.05.2021
Franța a fost puțin mai mică, pentru un timp. Cum s-a întâmplat incidentul
Foto: Shutterstock

Un incident diplomatic important s-a întâmplat zilele trecute, iar Franța a fost o țară mai mică pentru puțin timp.

Un fermier din Belgia a mutat o piatră, care îl încurca în timp ce mergea cu tractorul, iar în urma deciziei și-a făcut țara cu aproximativ 1.000 de metri pătrați mai mare. Teritoriul „cucerit” aparține Franței.

Bolovanul mutat de bărbat este, de fapt, o piatră de hotar între cele două țări. Franța și Belgia au o graniță comună de 620 km. Aceasta a fost lipsită de incidente diplomatice majore în ultimii 200 de ani.

Însă, un fermier din localitatea Erquelinnes a mutat recent bolovanul, care se afla pe terenul lui, cu 2,29 metri mai încolo. Schimbarea a fost observată de un pasionat de istorie, care a alertat autoritățile.

Piatră de hotar (Foto: Pixabay)

Pietrele de hotar au fost geolocalizate cu tehnologie modernă foarte precis în 2019.

„Știam exact unde a fost piatra înainte, chiar lângă un copac”, a declarat primarul din orașul belgian Erquelinnes, David Lavaux.

Problema va fi rezolvată rapid și amiabil, potrivit edilului. „Vom pune piatra la locul ei. Nu a fost intenția noastră să facem Belgia mai mare și Franța mai mică!”, a explicat Lavaux.

„Țările noastre se înțeleg foarte bine așa că nu sunt îngrijorări mari în acerst moment”, a declarat primarul din orașul Bousignies-sur-Roc, Aurélie Welonek, a cărui localitatea a pierdut 1.000 de metri pătrați în urma incidentului.

Surse: BBC News, CNN

VIDEO: Reclama la o bicicletă electrică a fost interzisă în Franța deoarece „creează un climat de anxietate”

Franţa renunţă la cuvântul „smartphone”. Iată cu ce îl înlocuieşte

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video