Furturile din magazine, descurajate prin folosirea unui dispozitiv inventat pentru sălile de concert

19.09.2023
Furturile din magazine, descurajate prin folosirea unui dispozitiv inventat pentru sălile de concert

Tot mai multe magazine instalează generatoare de ceață artificială pentru derutarea/prinderea hoților surprinși în timp ce încearcă sustragerea produselor expuse la vânzare

Dacă la una din viitoarele tale vizite la supermarketul preferat sesizezi cu surprindere că ești învăluit în ceață densă, nu te speria. Responsabilii magazinului au declanșat generatoarele de ceață în speranța derutării vizitatorilor nepoftiți, observați sustrăgând produse de pe rafturi cu intenția vădită de a pleca fără să plătească. Ceața atât de densă încât reduce vizibilitatea la zero nu este toxică, aparatele rechiziționate din industria de divertisment având doar scopul de a ajuta agenții de pază să blocheze suspecții dezorientați înainte de a părăsi incinta magazinului.

Potrivit statisticilor furnizate de Mike Egel, directorul companiei care furnizează Density Security Fogger, echipamentul zădărnicește până la 97% dintre tentativele de furt din magazine, profitând de faptul că majoritatea indivizilor veniți la furat nu pot naviga pe nevăzute culoarele magazinelor. Spre comparație, sistemele convenționale de securitate bazate pe detecția produselor netrecute pe la casa de marcat ar opri doar 17% dintre tentativele de furt, recidiviștii având experiență în eludarea acestor mijloace.

Ceața artificială este obținută prin vaporizarea unor substanțe inofensive precum glicerina, procesul fiind asemănător dispozitivelor de tip țigară electronică, dar fără prezența compușilor aromatici sau a nicotinei. Disipată în câteva zeci de secunde, ceața artificială nu lasă reziduuri pe haine și nu compromite produsele alimentare expuse pe rafturi.

Compania originară din SUA confirmă extinderea afacerii în alte 80 de țări. În Europa, sistemul este îndeosebi apreciat în Marea Britanie, magazinele care îl folosesc raportând diminuarea tentativelor de furt, pe măsură ce infractorii își restrâng „activitatea” la centre comerciale care nu folosesc această tehnologie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult