Google a achiziţionat DeepMind, o companie de cercetare în domeniul reţelelor neuronale artificiale

27.01.2014
Google a achiziţionat DeepMind, o companie de cercetare în domeniul reţelelor neuronale artificiale

Google nu este doar creatorul celebrelor servicii Web pe care le folosim zi de zi sau a platformelor software precum Android sau Chrome OS, ci şi un incubator de concepte orientate către viitor. Unele dintre acestea s-au materializat deja în produse precum Google Glass sau automobilele care se conduc singure, în timp ce altele, precum roboţii de care Andy Rubin ne-a vorbit nu demult, sunt încă pe planşetă.

La începutul lunii decembrie, părintele platformei Android a dezvăluit că a părăsit conducerea diviziei de platforme software şi conţinut digital pentru a prelua noua divizie de robotică din cadrul Google. El însuşi un inginer specializat în roboţi, Andy Rubin va conduce eforturile Google cu care compania intenţionează să revoluţioneze industriile de robotică şi inteligenţă artificială, un plan ambiţios care însă nu se va materializa prea curând. Conform declaraţiilor făcute în luna decembrie, planul Google se întinde pe cel puţin zece ani şi va ataca pentru început sectorul roboţilor industriali.

În cursul anului trecut, Google a achiziţionat mai multe companii din acest domeniu, dintre care se remarcă DNNresearch Inc, specializată în reţele neuronale artificiale, sau Wavii, specializată în algoritmi lingvistici naturali de interacţiune între om şi maşină. La această listă se adaugă acum o companie britanică aflată la început de drum, DeepMind, aceasta fiind specializată în proiectarea de reţele neuronale artificiale.

Un vechi deziderat al industriei IT, reţelele neuronale artificiale se deosebesc de actualii algoritmi de inteligenţă artificială deoarece sunt capabile de abstractizarea unor concepte pe mai multe niveluri, putând astfel nu doar să înţeleagă şi proceseze informaţii primare, dar să le şi folosească în procese de gândire complexe ulterioare. De reţelele neuronale artificiale sunt interesate multe companii, începând cu IBM şi al său supercomputer Watson, şi terminând cu nume precum Facebook sau Yahoo, care au investit şi ele în acest domeniu.

Cei trei membri fondatori ai fostei companii DeepMind, adică Demis Hassabis, un fost şahist precoce genial, Jaan Tallin, unul dintre părinţii Kazaa şi Skype, şi cercetătorul Shane Legg vor lucra în cadrul Google. Aceştia trei, împreună cu restul de 72 de angajaţi, se vor alătura echipei de cercetare în lingvistică şi inteligenţă artificială, care este condusă de către faimosul inginer Ray Kurzweil.

Preţul achiziţiei nu a fost comunicat, zvonurile afirmând că ar fi vorba de circa jumătate de miliard de dolari. Proiectele desfăşurate până în acest moment de DeepMind nu sunt publice, site-ul companiei făcând doar nişte prezentări extrem de generice, însă Google a considerat că bagajul de cunoştinţe din cadrul fostei companii justifică acest preţ.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News