Hackeri angajaţi de agenţii din Rusia ar fi atacat reţele din întreaga lume în cadrul unei campanii ample

17.04.2018
Hackeri angajaţi de agenţii din Rusia ar fi atacat reţele din întreaga lume în cadrul unei campanii ample

Hackeri susţinuţi de agenţii guvernamentale din Rusia au atacat sisteme cibernetice din întreaga lume, în cadrul unei campanii de spionaj care a vizat instituţii, companii, infrastructură esenţială şi chiar persoane private, acuză Statele Unite şi Marea Britanie, potrivit Mediafax.

 

Oficiali din SUA şi Marea Britanie au anunţat că vor emite o alertă în legătură cu aceste atacuri cibernetice, care au vizat relee de transmitere a semnalului Internet pentru alimentarea sistemelor esenţiale de infrastructură, în cadrul unei campanii de spionaj care în viitor ar putea fi folosită pentru operaţiuni ofensive.

 

„Atunci când observăm astfel de activităţi cibernetice nocive, fie că vin din partea Kremlinului ori a altor entităţi statale negative, le respingem”, a declarat luni Rob Joyce, coordonatorul pentru Securitate cibernetică al Preşedinţiei SUA, citat de site-ul agenţiei Reuters. În februarie, Casa Albă a atribuit Rusiei atacul cibernetic „NotPetya”, comis în anul 2017, o acţiune care a afectat infrastructura din Ucraina şi computere din întreaga lume, condamnată vehement de Washington şi Londra.

 

Foto: Thomas Jensen/Unsplash

 

Guvernele ţărilor le-au cerut victimelor atacurilor să semnaleze orice activitate dăunătoare, pentru a se înţelege mai bine impactul campaniei cibernetice. Încă „nu avem o perspectivă completă asupra scopului atacurilor cibernetice”, a explicat Jeanette Manfra, un oficial din cadrul Departamentului american pentru Securitatea Internă.

Sistemele infectate cibernetic ar putea fi utilizate pentru viitoare operaţiuni cibernetice ofensive, afirmă oficiali americani şi britanici. „Ar putea fi poziţionate softuri pentru a fi folosite în perioade tensionate”, atrage atenţia Ciaran Martin, directorul Centrului Naţional britanic pentru Securitate Cubernetică, explicând că au fost vizate „milioane de computere”.

 

Atacurile cibernetice ruse au afectat o serie de companii, inclusiv furnizori de semnal Internet, firme private, dar şi administratori ai sistemelor de infrastructură. Ciaran Martin a explicat că autorităţile monitorizează de un an aceste activităţi, subliniind că este vorba de o campanie amplă, care poate afecta „sisteme precum cele ale marilor companii ori birouri private”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult