Legendarul elicopter VH-3 Marine One, retras din serviciu după 60 de ani. Modelul care îl înlocuiește

25.01.2021
Legendarul elicopter VH-3 Marine One, retras din serviciu după 60 de ani. Modelul care îl înlocuiește
Foto: Profimedia Images

După șase decenii, elicopterul care a transportat ultimii 11 președinți ai Statelor Unite, Marine One VH-3, se retrage din serviciu.

Bazat pe venerabilul model Sea King, elicopterul folosit de liderii de la Casa albă a avut o carieră strălucită, fără probleme notabile (cei-i drept, aceste aeronave au parte de mentenanță extrem de amănunțită).

În acest moment, în rolul Marine One zboară 11 elicoptere VH-3D și opt elicoptere VH-60N (bazate pe modelul militar Black Hawk).

Un VH-3D parcat în apropiere de Casa Albă (Foto: Profimedia Images)

Începând cu această vară, Joe Biden va fi transportat de elicoptere moderne, Sikorsky VH-92A. Modelele VH-60N vor fi înlocuite și ele, începând cu anul 2023.

Astfel, Donald Trump a fost ultimul președinte american care a părăsit definitiv Casa Albă la bordul unui VH-3.

Donald Trump la bordul Marine One (Foto: Profimedia Images)

Aeronavele de acest tip au zburat pentru prima dată pentru președintele J.F. Kennedy. Acestea apar în multe imagini memorabile. De pe scara unui VH-3 a arătat Nixon semnul victoriei după ce a demisionat, în 1974, din funcția de președinte al SUA, în urma scandalului Watergate.

Mereu sunt două elicoptere Marine One în aer împreună

Oriunde merge liderul de la Casa Albă merg și două elicoptere Marine One. Când președintele se află la bordul uneia, aeronava este mereu însoțită de o a doua identică, pentru ca potențialii atacatori să nu știe în care se află POTUS (President Of The United States).

Președintele Obama la bordul unui VH-3D (Foto: Wikipedia)

Deși au fost modernizate la interior și au primit noi sisteme defensive, elicopterele VH-3 au rămas neschimbate la exterior de-a lungul anilor. Sea King a fost retras din serviciul militar de mulți ani, iar administrația a căutat un nou model pentru rolul Marine One.

A fost ales VH-92A, bazat pe Sikorsky H-92 Helibus, iar programul de înlocuire a început în 2014. Vor fi produse, în total, 23 de elicoptere Marine One de acest fel. Două dintre acestea sunt folosite pentru testarea platformei și trainingul piloților.

VH-92A va înlocui, în vară, VH-3D (Foto: Wikipedia)

Aeronavele Sikorsy vor înlocui inclusiv modelele VH-60N. Noile elicoptere sunt mai puternice, mai mari și mai performante decât predecesoarele lor.

VH-60N în rolul Marine One (Foto: Wikipedia)

Sursa: The War Zone, Military.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult