Metroul din Moscova permite acum accesul prin recunoaștere facială

17.10.2021
Metroul din Moscova permite acum accesul prin recunoaștere facială

Rusia a implementat un sistem de recunoaștere facială numit Face Pay pentru acces la metroul din Moscova. Cetățenii nu mai trebuie să folosească alte metode de autentificare, sistemul care folosește camere și algoritmi de identificare, fiind destul de precis pentru a permite accesul doar celor care au abonamente sau călătorii valide pe contul personal.

Sistemul Face Pay folosește recunoaștere facială pe baza unui cont personal

Sistemul Face Pay este acum implementat în peste 240 de stații de metrou din Moscova și necesită realizarea unui cont special, unde să fie stocate o fotografie, un card bancar și un card de acces la metrou. Odată ce toate sunt adăugate, sistemul poate recunoaște imediat călătorii pe baza contului. Călătoriile sau abonamentele pot fi alimentate direct din FacePay.

Autoritățile de la Moscova spun că Face Pay criptează informațiile stocare, în timp ce camerele doar citesc o cheie biometrică pe baza feței utilizatorilor. De asemenea, informațiile colectate vor fi stocate doar pe servere accesibile exclusiv Ministerului Transporturilor. Mai mult, Departamentul IT din Moscova s-a asigurat că fotografiile din sistem nu vor fi accesibile altor autorități, precum poliției.

„Acum toți pasagerii vor putea să plătească pentru călătorii fără să își scoată telefonul, cardul Troika sau cardul bancar”, a declarat primarul Moscovei, Sergey Sobyanin.

Există și critici al acestei inițiative

Această decizie este însă criticată de către grupuri de persoane îngrijorate de utilizarea acestor tehnologii. Încă din 2017, Moscova a implementat camere cu recunoaștere facială în oraș pentru a identifica criminali în libertate. Cei mai vehemenți critici ai acestui sistem spun că Rusia se apropie de nivelul de control din China.

„Ne apropiem de țări cu sistem autoritar precum China, care stăpânesc bine tehnologia de recunoaștere facială. Metroul din Moscova este o instituție guvernamentală și toate datele colectate pot ajunge pe mâinile serviciilor de securitate”, a declarat Stanislav Shakirov, fondatorul Roskomvsboboda, un grup care militează pentru drepturile „digitale” din Rusia.

Parlamentul European a decis de curând să interzică recunoașterea facială automată în spații publice, o parte dintre argumente fiind faptul că aceste sisteme AI pot să nu recunoască corect cu un grad destul de înalt de acuratețe persoanele de culoare, membrii comunităților LGBT, persoane în vârstă sau chiar femei.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult