Misterul din spatele rachetei antitanc cu care a fost doborât un elicopter în Afganistan

31.07.2020
Misterul din spatele rachetei antitanc cu care a fost doborât un elicopter în Afganistan
Foto: 3rdmardiv.marines.mil

Un elicopter militar a fost distrus în Afganistan cu o rachetă antitanc, iar americanii și aliații lor nu știu cum a ajuns arma în mâinile talibanilor.

Aeronava a fost doborâtă în această săptămână în sudul țării. Racheta folosită este văzută rareori în mâinile talibanilor, potrivit The New York Times.

Elicopterul Black Hawk venea dintr-o misiune de evacuare medicală și se pregătea să aterizeze când a fost lovit. Doi membri ai echipajului au fost răniți grav. Este al doilea atac de acest fel din acest an. În ianuarie, un alt elicopter afgan a fost lovit de o rachetă antitanc.

Cel mai probabil, armele din atacuri au fost furnizate de Iran, dar nu există dovezi care să susțină această teorie. Teheranul a negat acuzațiile, deși a recunoscut faptul că are legături diplomatice cu talibanii.

Iranul a anunțat că susține guvernul afgan în lupta împotriva mișcări musulmane fundamentaliste.

Atacă un elicopter când se pregătește să aterizeze

Rachetele antitanc sunt comune în Siria, Irak și Yemen, dar au fost văzute rar în Afganistan. Armele necesită instruirea celor care le folosesc și mai mulți oameni pentru a le opera. Rachetele – periculoase pentru aeronave staționare, vehicule și avanposturi – sunt capabile să lovească ținta de la o distanță de câțiva kilometri.

Elicopterele sunt atacate de obicei atunci când se pregătesc să aterizeze, deoarece sunt mai ușor de țintit.

Elicopter Black Hawk (Foto: Pixabay)

Inițial, ministrul Apărării din Afganistan a spus că elicopterul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice. Ulterior, autoritățile au recunoscut că aeronava a fost victima unui atac cu rachetă.

Nu este exclus ca astfel de arme să fi fost furnizate indirect de Iran talibanilor pentru a se răzbuna pe atacul cu dronă din ianuarie al americanilor în urma căruia a fost ucis generalul-maior Qasem Soleimani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult