Noul model de rachetă Tomahawk folosește combustibil obținut din porumb

26.05.2020
Noul model de rachetă Tomahawk folosește combustibil obținut din porumb

Într-un efort de a limita dependența armatei de combustibilii fosili, cercetătorii de la Los Alamos National Labs (LANL) din Statele Unite au creat un combustibil obținut din surse regenerabile pentru rachetele de crozieră, precum Tomahawk.

Aceste arme folosesc turbopropulsoare de mici dimensiuni care consumă un combustibil numit JP-10. Oamenii de știință au înlocuit elementele bazate pe petrol din combustibil cu o substanță extrasă din porumb în procesul de obținere a etanolului.

Noul combustibil este mai ieftin, iar procesul de fabricație mai prietenos cu mediul înconjurător, transmite Popular Mechanics. Porumbul este cereala produsă în cea mai mare cantitate în SUA.

Tomahawk, folosită pentru a ataca ținte terestre de mare importanță, este una dintre cele mai populare rachete din arsenalul american. Dezvoltată în anii ’70, arma este prezentă pe 145 de nave de război ale Stateler Unite. Racheta, dezvoltată de Raytheon Missile Systems Company, este foarte apreciată deoarece zboară la altitudine joasă și evită radarele inamice. În acest moment, US Navy, marina SUA, deține 4.000 de unități Tomahawk.

VEZI IMAGINILE DIN GALERIA FOTO

LANL crede că noul combustibil ar putea reduce prețul unei rachete de croazieră cu până la 50% și va duce la crearea de noi locuri de muncă în America. Prețul unei unități Tomahawk este de aproximativ 1 milion de dolari.

În viitor, combustibilul, care este mai eficient decât cel actual, ar putea fi folosit și la aeronave.

Foto: navair.navy.mil

CITEȘTE ȘI: NATO cere ajutorul startup-urilor pentru procesarea și interpretarea datelor radar

CITEȘTE ȘI: O rachetă chineză s-a prăbușit, trecând deasupra orașelor Los Angeles și New York

CITEȘTE ȘI: Un adept al teoriei Pământului plat a avut parte de o aterizare dură, după ce a zburat cu o rachetă pe care a construit-o singur, acasă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult