Moment istoric: Sonda spaţială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Moment istoric: Sonda spaţială Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter

Marţi dimineaţă sonda spaţială Juno a intrat în atmosfera planetei Jupiter. După un zbor de cinci ani, sonda americană şi-a atins scopul, ajungând la una dintre cele mai mari planete din sistemul solar.

Misiunea sondei Juno este completă, ultimul reactor a propulsat-o în orbita planetei. Acum, sonda satelizează în jurul planetei Jupiter, notează Descoperă.

Principalul cercetător al sondei a declarat marţi dimineaţă: ,,Motorul principal va arde încă 13 minute pentru a plasa sonda pe traiectoria stabilită de 53,5 zile în jurul planetei”.

Citeşte şi: China a finalizat cel mai mare radiotelescop din lume. Cu un diametru de 500 de metri, acesta va căuta extratereştri

Pentru a economisi combustibil, sonda va fi plasată în atmosfera planetei pentru un studiu de 53,5 zile în loc de o traiectorie de 14 zile. Perioada de 14 zile va începe după arderea ultimului reactor al sondei Juno, din cadrul misiunii, pe 19 octombrie.

Modificarea frecvenţei semnalelor radio primite din parte sondei Juno au indicat faptul că motorul a pornit la timp. Inginerii au monitorizat modificarea undelor Doppel, cauzate de schimbările de viteză ale sondei în contact cu ecartamentul pentru a şti dacă arderea a atins rezultatul dorit.

Confirmarea satelizării cu succes a ajuns pe Pământ la 11:53 p.m. (6:53, ora României) printr-un transmiţător radio, stârnind aplauze şi zâmbete în camera de control din Laboratorul de Propulsie NASA, din Pasada California.

,,Către toate staţiile… putem reduce arderea la motorul delta-v”, a afirmat unul dintre cei care manevrează sonda. ,,Bun venit pe Jupiter”, a adăugat el.

Alimentată de către trei panouri solare aranjate sub formă de elice în jurul corpului principal a lui Juno, sonda a călătorit cinci ani (2,7 miliarde de km) pentru a atinge destinaţia finală, Jupiter.

,,În această seară printre alte tonuri, Juno a cântat pentru noi şi a fost un cântec al perfecţiunii,” a afirmat Rick Nybakken, managerul de proiect a lui Juno.

Citeşte continuarea în Descoperă >>>

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult