Neuralink, companie fondată de Elon Musk, a primit aprobare pentru a implanta cip-uri în creierele voluntarilor

20.09.2023
Neuralink, companie fondată de Elon Musk, a primit aprobare pentru a implanta cip-uri în creierele voluntarilor

Finanțat de Elon Musk, startup-ul Neuralink promite să devină prima companie care augmentează funcțiile cerebrale folosind interfețe creier-computer implantabile.

Concretizând mai mulți ani de cercetare în domeniul interfeţelor creier-computer, compania lui Elon Musk a reușit să obțină aprobare pentru începerea testelor pe oameni. Pentru început, sunt căutate persoane afectate de diverse forme de paralizie, implanturile asistate cu microprocesoare dedicate având rolul de a „decoda” impulsurile cerebrale în semnale care pot fi acceptate de computer. Spre exemplu, o variantă a implantului Neuralink ar putea reda abilitățile de vorbire, în timp ce altă adaptare ar putea fi conectată la controalele scaunului cu rotile, sau chiar o mână artificială, redând mobilitatea persoanelor care altfel ar rămâne „captive” patului de spital.

Dezvoltate în discreţie aproape totală, până când Elon Musk a decis că progresele făcute sunt suficient de mari pentru a merita o ieşire publică,compania  Neuralink a devenit publică în anul 2019, odată cu dezvăluirea primului prototip pentru un dispozitiv implantabil, capabil să ofere interfaţă directă între dispozitive electronice şi creierul persoanelor paralizate. Totuși, ajutarea persoanelor cu deficiențe locomotorii este doar începutul.

Într-un viitor nu prea îndepărtat, vei putea merge la o clinică specializată, unde să-ți implantezi un cip care să-ți permită să controlezi smarphone-ul sau PC-ul la care lucrezi doar cu puterea gândului. De ce nu, un implant și pentru controlarea mașinilor Tesla, creând o „legătură” cu computerul responsabil cu funcția Autopilot. În acest mod, nu vei mai avea nevoie de butoane, sau reconfirmarea atenție prin atingerea volanului.

Dar până atunci, Neuralink a finalizat experimentele desfășurate pe maimuțe și va trece în scurt timp la etapa de testare cu voluntari umani, demonstrând că nile implanturi sunt sigur de folosit și fiabile. În primă etapă „candidații” vor fi selectați din rândul persoanelor cu probleme locomotorii severe, cum ar fi leziuni la coloana vertebrală și paraplegici.

Reiterând ținta pentru debutul comercial în viitorul apropiat, Elon Musk precizează că ”standardele Neuralink pentru implantarea dispozitivelor sunt substanțial mai înalte” decât cerințele formulate de autoritatea americană FDA. Totuși, chiar dacă produsul se dovedește a fi sigur pentru uz uman, probabil că va dura încă 10 ani pentru ca startup-ul american să obțină autorizația pentru uz comercial, depășind mai întâi hățișul birocratic impus pentru a descuraja lansarea pe piață a unor dispozitive insuficient testate, sau potențial nesigure.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult