O companie propune ca un bombardier să fie ținut 145 de ani în serviciu activ, până în 2097

29.06.2020
O companie propune ca un bombardier să fie ținut 145 de ani în serviciu activ, până în 2097
Foto: Pixabay

Bombardierul strategic B-52 Stratofortress a intrat în serviciu activ în 1952 și ar putea să rămână așa până în 2097. Cel puțin aceasta este propunerea făcută oficialilor US Air Force (USAF) de compania General Electric, în cadrul unui proiect de schimbare a motoarelor aeronavelor.

USAF a anunțat că plănuiește să țină B-52 în serviciu până în anii 2040. Organizația a informat producătorii de motoare că dorește să schimbe propulsoarele de pe bombardiere, transmite Foxtrot Alpha. S-au arătat interesate de contract companiile General Electric, Rolls Royce și Pratt & Whitney (furnizorul motoarelor originale).

General Electric propune motoare din seriile CF34-10 și Passport, folosite la scară largă în aviația civilă. Acestea le-ar permite celebrelor B-52 să rămână în serviciu activ până în 2097, potrivit GE. Niciodată în istorie o armă nu a mai fost folosită aproape 150 de ani.


Foarte mult timp au mai fost utilizate doar nave militare maritime. De exemplu, USS Blue Ridge, o navă de comandă americană, a intrat înserviciu activ în 1969 și încă nu a fost retrasă.

USS Blue Ridge (Foto: Wikipedia)

Rusia deține, de asemenea, în serviciu activ Kommuna, o navă care repară submarine, lansată în 1915 în timpul regimului țarist.

Kommuna (Foto: Wikipedia)

B-52 a fost lansat cu scopul de transporta bombe nucleare în timpul Războiului Rece. Aeronava a fost ulterior folosită pentru bombardamente pe suprafețe extinse în Vietnam sau Cambodgia. Astăzi, avionul este folosit pentru recunoaștere, supraveghere, bombardament sau pentru lansarea unor arme experimentale, precum rachetele hipersonice.

Un avion B-52 a fost rechemat anul trecut de la un „cimitir” de aeronave

USAF a reintrodus în serviciul activ un bombardier construit în anul 1960. „Wise Guy”, cum este numită aeronava, era păstrată într-un „cimitir” de avioane. Bombardierul vechi de 59 de ani, un model B-52H Stratofortress, s-a alăturat 307th Operations Group.

„Wise Guy” a înlocuit un bombardier B-52 prăbușit în Guam în urmă cu trei ani. Cu noul avion, flota americană de bombardiere strategice B-52H a ajuns din nou la 76 de unități, maximul permis de acordurile militare încheiate cu Rusia.

Acest avion a fost livrat USAF în anul fiscal 1960 și a făcut parte din 5th Bomb Wing, de la baza Minot din Dakota de Nord. În 2008, aeronava a fost trimisă pentru păstrare la „cimitirul” de la baza aeriană Davis-Mothan din Arizona.

Este interesant faptul că atunci când avionul a fost „pensionat”, cineva a lăsat o notiță pe un panou intern în care spunea că „Wise Guy” va reintra în serviciu într-o bună zi.

Acesta este al doilea B-52 care revine în serviciu activ după ce a fost trimis la un „cimitir”. Celălalt, numit „Ghost Rider”, s-a alăturat 307th Bomb Wing în 2015.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult