Ochiul bionic – o perspectivă de vis ce a devenit realitate

Ochiul bionic – o perspectivă de vis ce a devenit realitate

Scenariile S.F. din filmele ce înfăţişează tot felul de organisme cibernetice nu mai reprezintă doar imaginaţia bogată a regizorilor şi scenariştilor – ele se apropie tot mai mult de realitate. O companie americană (Second Sight) ne demonstrează acest lucru prin dezvoltarea unei tehnologii revoluţionare în cadrul operaţiilor pentru ochi: implantul bionic pe retină. Până în prezent, doi cetăţeni britanici şi-au recăpătat vederea în urma unor astfel de intervenţii.

În imaginea de mai jos este descris principiul de funcţionare al dispozitivului. El este compus dintr-o pereche de ochelari cu cameră video, cuplată la echipament de procesare a semnalului. Acesta retransmite camerei imaginea convertită în semnal electronic, iar de aici informaţia merge mai departe către minuscula matrice de electrozi implantată pe retină, cu rol de receptor. Impulsurile electrice sunt transmise către creier, prin intermediul nervului optic.

Bionic Eye

Conform principiului de funcţionare, nu toţi pacienţii pot beneficia de acest implant, ci doar aceia care nu au nervul optic afectat. Nu se cunoaşte deocamdată costul unei asemenea operaţii, doar că producătorii lucrează la îmbunătăţirea tehnologiei, astfel ca în viitor să se renunţe la ochelari şi alte periferice, iar camera să fie montată chiar în interiorul globului ocular.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News