Prima emisiune din România în care realizatorul este generat de AI

12.01.2024
Prima emisiune din România în care realizatorul este generat de AI
Ai Digital art generator: Business woman creating illustration or images with artificial intelligence inside office - Chat bot technology trend

A fost difuzată prima emisiune de televiziune din România în care realizatorul este generat de inteligență artificială. Cei care s-au uitat pe Realitatea Plus, vineri, 12 ianuarie, la emisiunea „Pe bani publici” l-au putut vedea pe prezentatorul Mihai Belu într-o formă virtuală, generată de AI.

Ceea ce vedeți în imaginea de mai jos seamănă perfect cu Mihai Belu dar este în totalitate o imagine generată cu ajutorul calculatorului.

Cât de greu este, din punct de vedere tehnic, să generezi astfel de imagini și sunete?

„Este din ce în ce mai ușor să fie generate materiale cu ajutorul inteligenței artificiale. La nivel de televiziune încă este un pic mai complicat pentru că trebuie rezoluție mai mare și imagini „de antrenament” mai bune pentru avatar. La nivel de rețele sociale, unde rezoluția nu trebuie să fie așa de mare se pot genera imagini mult mai ușor. Dacă ne gândim că tehnologia a fost disponibilă în mediul militar încă de acum un deceniu putem să ne dăm seama că în momentul acesta, structurile statale sunt și mai evoluate și utilizează tehnologia care va fi disponibilă în mediul comercial abia peste câțiva ani”, spune Mihai Belu pentru Go4it.ro.

”În momentul de față nu-ți trebuie mari abilități tehnice, iar ofertele din piața comercială sunt făcute de niște start-up-uri care sunt interesate, dincolo de profit, să-și perfecționeze instrumentele. Asta face ca prețurile să fie acceptabile, iar tehnologia să poată să fie accesată de mai toată lumea”, completează realizatorul emisiunii „Pe bani publici”.

Partea mai complicată este că, pe măsură ce tehnologia avansează, utilizatorii nu vor putea distinge imaginile și sunetele generate de AI de cele naturale.

VIDEO

 

„De principiu este imposibil să faci diferențe și poți să fi păcălit foarte ușor, mai ales atunci când ai de-a face cu situații pe care le cunoști mai puțin, ca un război care e departe de tine, declarații ale cuiva pe care nu-l cunoști foarte bine sau alte chestiuni de acest gen. Există pericolul ca într-o eră în care informațiile ajung instant la utilizatori indiferent de distanță să ai acces la informație, dar să nu ai încredere în ea. Există pericole de natură juridică în care nu se va putea știi cine poartă răspunderea pentru anumite prejudicii cauzate de informații false și, normal, există pericolul ca anumite decizii să fie luate pe baza unei realități virtuale diferite de realitatea fizică. Cred că, tot tehnologia va avea răspunsuri pentru că platformele digitale vor implementa măsuri care să identifice manipulările tehnologice”, declară prezentatorul emisiunii difuzată la Realitatea Plus.

Dacă AI-ul va înlocui jurnalistul, ce meserie va trebui să învețe acesta din urmă?

„Cred că nu o să fie o înlocuire totală. Jurnalistul și computerul, jurnalistul și tehnologia vor rămâne într-o simbioză în care se vor dezvolta într-un mod bun. Vor dispare integratori de știri, vor dispare oamenii care făceau lucruri automate și care ajunseseră să le facă tot la presiunea platformelor digitale, dar jurnaliștii care generează content propriu vor fi modele pentru orice formă de inteligență artificială. Cel puțin așa sper. Oricum, înainte de toate, cel puțin în România, jurnalismul ar trebui să fie reglementat ca profesie după modelul notarilor, al avocaților sau al experților contabili”, concluzionează Mihai Belu.

Astfel, postul de televiziune marchează o nouă eră în jurnalismul românesc, prin introducerea unui prezentator virtual generat de inteligența artificială.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în jurnalismul online în anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. În decursul timpului articolele sale au fost publicate pe ProMotor.ro, dar au fost preluate și de alte site-uri din Trustul MEDIAFAX și Gândul Media Network, ... citește mai mult