Robotul autonom BeBot curăță plajele de microplasticul care nu poate fi colectat de oameni

29.07.2021
Robotul autonom BeBot curăță plajele de microplasticul care nu poate fi colectat de oameni

Plasticul este considerat de mulți cercetători cel mai periculos material inventat de om. Autorul Alan Weisman demonstrează acest lucru în cartea „Lumea fără noi”. Plasticul se degradează foarte greu și a fost găsit chiar și în organele umane. De aceea, folosirea, colectarea și depozitarea corespunzătoare a acestui material sunt activități extrem de importante.

Cele mai afectate ecosisteme de poluarea cu plastic sunt cele din mări și oceane. Multe plaje sunt curățate de voluntari, dar aceștia nu pot să găsească bucățile mici de plastic. Aici intră în scenă BeBot, un robot autonom care poate culege astfel de particule.

Citește și: Schimbări climatice. 14.000 de cercetători spun că ne îndreptăm spre dezastru: Pot urma „suferințe nespuse”

Robotul autonom a fost dezvoltat de organizația 4Ocean, care produce bunuri din plastic recuperat din oceane, în parteneriat cu firma de robotică Poralu Marine. „A fost gândit pentru zonele care au plaje relativ curate, dar cantități mari de microplastic”, a declarat Alex Schulze, cofondator și CEO al 4Ocean.

BeBot se anunță a fi rapid și eficient

Robotul este o alternativă silențioasă la aspiratoarele uriașe și zgomotoase folosite până acum pentru colectarea plasticului. BeBot poate lucra chiar și atunci când pe plajă se află oameni și acoperă o suprafață echivalentă cu trei treimi dintr-un teren de fotbal în fiecare oră.

Pe lângă plastic, robotul colectează și mucuri de țigară.

BeBot va fi testat prima dată în Hawaii. Acesta va lucra împreună cu voluntari, care vor curăța plajele de gunoaiele de mari dimensiuni.

Citește și: Cel mai periculos material de pe planetă a fost descoperit inclusiv pe Muntele Everest

Printre produsele realizate cu plastic reciclat de 4Ocean se numără pantofi sport, brățări și măști faciale.

Astfel de roboți, alături de alte soluții propuse pentru curățarea mediului, precum nava Manta, pot ajuta la ameliorarea problemei plasticului, dar nu o vor rezolva. Schulze spune că soluția este interzicerea ambalajelor de unică folosință realizate din acest material.

Foto: 4Ocean

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult