Cel mai periculos material de pe planetă a fost descoperit inclusiv pe Muntele Everest

25.11.2020
Cel mai periculos material de pe planetă a fost descoperit inclusiv pe Muntele Everest

După ce le-au descoperit în organe umane și în cel mai adânc loc de pe Pământ, cercetătorii au recoltat microparticule de plastic și de pe Muntele Everest, cel mai înalt din lume.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de la University of Plymouth din Marea Britanie. Microparticule sunt considerate bucățile de plastic cu o lungime mai mică de 5 milimetri. Acestea apar, de obicei, în urma deteriorării unor bucăți mai mari de material.

Cercetătorii au colectat probe de apă (opt) și de zăpadă (11) din mai multe locuri de pe Everest. Microplastic a fost descoperit în trei probe de apă și în toate probele de zăpadă.

Foto: Profimedia Images

Cele mai multe microparticule – 79 pe litrul de zăpadă – se găsesc în zona taberei de bază de pe Everest. Majoritatea particulelor provin de la fibre sintetice care s-au descompus, printre care poliester și acril.

Nu doar pe Everest. Plasticul e peste tot

Descoperirea vine după ce mici particule de plastic au fost recoltate din Groapa Marianelor, cel mai adânc loc de pe planetă.

În august, o echipă de cercetători a anunțat că a descoperit pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA, în organe umane. Nanoplastic a fost descoperit în 47 de probe extrase din plămâni, ficați, spline și rinichi de oameni. Organele au fost oferite cercetătorilor de o bancă de țesuturi.

Plasticul afectează puternic și animalele. Recent, cercetătorii au descoperit că o larvă de insectă a început să folosească materialul, care se găsește din abundență în natură, pentru a-și construi cochilia. Deși pare neînsemnat, acest lucru ar putea distruge echilibrul ecosistemelor din râuri, lacuri și bălți.

Plasticul, mai ales particulele mici și foarte mici, este considerat cel mai periculos material de pe planetă, deoarece se descompune total foarte greu, iar efectele asupra mediului înconjurător sunt profunde.

Sursa: Mashable SE Asia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult