Ecranul telefonului, la fel de util pentru prelevarea de teste COVID ca și propriul nas

27.06.2021
Ecranul telefonului, la fel de util pentru prelevarea de teste COVID ca și propriul nas

Testele invazive pentru prelevarea de teste COVID ar putea fi  înlocuite cu mostre luate de pe ecranul telefonului mobil, cercetătorii britanici descoperind suficient de mult virus pentru obținerea unui rezultat concludent.

Îndesarea temutului bețigaș pentru prelevarea de teste PCR până adânc în nas ar putea să nu fie necesară, dacă te numeri printre acele persoane care folosește un smartphone în mod frecvent.

Denumită PoST (Phone Screen Testing), metoda pare să dea rezultate cu nivel de acuratețe comparabil unui test PCR recoltat în mod convențional.

Potrivit echipei de cercetători de la Institutul de Oftalmologie UCL, metoda de testare cu ecranului telefonului (PoST) a identificat prezența virusului COVID în mai mult de 80% din cazuri, nivelul de acuratețe fiind similar testelor laterale cu antigen, dar fără aplicarea tamponului în gât sau în nas.

Echipele companiei Diagnosis Biotech au început deja să folosească noua metodă de testare cu angajații companiilor și elevii ai școlilor din Chile, încercând să determine viabilitatea acesteia. Există planuri chiar și pentru crea unor stații de testare mobile, unde mostrele COVID sunt prelevate direct de pe ecranul telefoanelor mobile iar rezultatele ajung tot acolo, ca și mesaje SMS.

Dacă totul decurge conform planurilor, aplicarea acestei metode la scară largă și chiar dezvoltarea unor kit-uri specializate de teste COVID nu va întârzia prea mult. Cu siguranță, doritori pentru testare COVID cu telefonul se vor găsi mai ușor decât cei dispuși să accepte introducerea unui bețișor pentru prelevarea de mostre direct din cavitatea nazală.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult