Ucraina primește, în sfârșit, arma care îi poate aduce victoria împotriva rușilor

01.06.2022
Ucraina primește, în sfârșit, arma care îi poate aduce victoria împotriva rușilor
Sistem M142 HIMARS (Foto: Profimedia Images)

Ucraina va primi de la SUA lansatoare de rachete M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), una dintre armele care au potențialul de a schimba raportul de forțe în conflictul militar.

Totuși, Washingtonul nu oferă Kievului sisteme ATACMS (MGM-140 Advanced Tactical Missile System), capabile să lovească ținte aflate la o distanță maximă de 300 km. Aceste arme au fost solicitate de Kiev. Administrația Biden se teme că Ucraina le-ar folosi pentru a ataca ținte aflate pe teritoriul Rusiei. Mai mult, există un tratat internațional, din care SUA nu face totuși parte, care interzice exportul de arme cu rază lungă de acțiune.

Sistem ATACMS care aparține Coreei de Sud (Foto: Profimedia Images)

În schimb, Statele Unite vor înzestra Ucraina cu sisteme HIMARS. Acestea folosesc rachete M30 și M31, ghidate prin GPS, cu rază maximă de acțiune de 70 km. Sistemul mai poate folosi și rachete M26, care nu sunt ghidate, cu o rază maximă de acțiune de 45 km.

Toate cele trei tipuri de rachete includ sute de bombe mai mici, care pot „pulveriza” o suprafață largă.

Americanii se tem că secretele lor pot ajunge pe mâna rușilor

SUA a trimis deja Ucrainei zeci de obuziere M777, dar, de asemenea, nu cele mai avansate modele.

Armele au fost livrate de americani fără un element care le-ar fi făcut mult mai precise și ar fi avut potențialul să scurteze războiul. Obuzierelor le lipsesc computerele care le îmbunătățesc precizia și eficiența pe câmpul de luptă.

Aceasta nu este singura armă livrată de americani Kievului fără anumite elemente secrete. Din lansatoarele de rachete FIM-92 Stinger care au fost trimise armatei ucrainene au fost scoase anumite componente.

Acolo unde americanii au ezitat au intervenit alți aliați ai Ucrainei. Danemarca a trimis Kievului rachete anti-navă Harpoon, care au potențialul de a încheia blocada maritimă impusă de Rusia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult