Ucraina: Obuzierele americane, livrate fără un element esențial, care putea scurta războiul

23.05.2022
Ucraina: Obuzierele americane, livrate fără un element esențial, care putea scurta războiul
Obuziere M777, pregătite pentru livrarea în Ucraina. (Foto: Profimedia Images)

Obuzierele americane de 155 mm din familia M777 îi ajută pe ucraineni să respingă ofensiva rusă din Donbas, Ucraina. Acestea depășesc ca performanțe orice armă similară din dotarea Rusiei.

Totuși, obuzierele au fost livrate de americani fără un element extrem de important, care le-ar fi făcut mult mai precise și ar fi avut potențialul să scurteze războiul.

Armelor le lipsesc computerele care le îmbunătățesc precizia și eficiența pe câmpul de luptă, potrivit ABC News. Informația a fost confirmată de Pentagon, care nu a oferit o explicație pentru situație. Chiar și fără acestea, însă, ucrainenii din prima linie sunt recunoscători pentru obuziere. Un parlamentar din Ucraina a declarat că feedback-ul venit de la militari, în legătură cu aceste sisteme, este foarte bun.

Aceasta nu este singura armă livrată de americani Kievului fără anumite elemente sensibile sau secrete. Și din lansatoarele de rachete FIM-92 Stinger care au fost trimise armatei ucrainene au fost scoase anumite componente. Arma s-a dovedit a fi letală și fără acestea. Ucraina a distrus zeci de aparate de zbor cu aceste rachete.

Citește și Dezastrele de la Bucea sau Mariupol, ignorate: Companii mari de tehnologie care fac afaceri, netulburate, în Rusia

SUA a livrat până acum 90 de sisteme M777 Ucrainei, împreună cu vehiculele care le tractează.

Obuzier M777 în Afganistan. (Foto: Wikimedia)

Obuzierele pot fi folosite și folosind metode tradiționale de calcul al unghiului necesar pentru lovirea țintei. Doar că aceste calcule necesită mai mult timp în lipsa computerelor, iar oamenii pot face greșeli, mai ales atunci când lucrează într-un mediu stresant.

Un expert în securitate, colonelul în retragere Steve Ganyard, a declarat că SUA nu a trimis dispozitivele de teamă că ar putea ajunge în mâinile rușilor. „În acest caz nu au putut partaja ceea ce au mai bun Statele Unite”, a spus el.

Vestul i-a trimis deja Ucrainei o cantitate impresionantă de arme, printre care mii de rachete anti-tanc, mii de rachete sol-aer, sute de vehicule blindate și sute de drone, inclusiv unele cargo.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult