Un avion militar, aflat de 60 de ani în serviciu, primește primele sale porturi USB

23.12.2021
Un avion militar, aflat de 60 de ani în serviciu, primește primele sale porturi USB
Foto: Wikimedia

B-52, un avion militar aflat de zeci de ani în serviciu activ, primește primele sale porturi USB după echiparea cu un gadget dezvoltat de doi ofițeri din US Air Force (USAF).

Dispozitivul, creat de locotenent-colonelul Warren Carroll și maiorul Brandon Wolf, are o lanternă pentru citirea hărților și un port USB. Cei doi au primit, într-o competiție organizată de o celulă a incubatorului AFWERX, o finanțare de 15.000 de dolari pentru a construi primele prototipuri. AFWERX este o organizație a USAF care încurajează inovația în cadrul acestei ramuri a forțelor armate ale Statelor Unite.

Dispozitivul gândit de cei doi ofițeri.

În perioada următoare, un număr de bombardiere B-52H vor primi câte două dispozitive 2-în-1 dezvoltate de Carroll și Wolf. Acestea sunt necesare deoarece membrii echipajelor au cu ei tablete în timpul misiunilor, iar la bordul avionului nu există o modalitate de încărcare a bateriilor acestor dispozitive.

Citește și: O companie propune ca un bombardier să fie ținut 145 de ani în serviciu activ, până în 2097

Bombardierele cu rază lungă de acțiune pot petrece foarte multe timp în aer, iar tabletele folosite au o autonomie de doar câteva ore. Pentru a le ține pornite, piloții au la ei baterii externe Li-Ion. USAF se teme, însă, că aceste dispozitive pot provoca incendii la bordul avioanelor.

În aviația civilă, Federal Aviation Administration (FAA) a luat în calcul, în urmă cu câțiva ani, intertzicerea, în bagajele de cală, a bateriilor Li-Ion.

B-52 Stratofortress (Foto: Pixabay)

Un incendiu izbucnit la bordul unui bombardier poate avea consecințe grave. Uneori aceste aeronave transportă arme avansate sau foarte periculoase. Introducerea de porturi USB pe aceste avioane poate reduce substanțial riscul de incendiu la bord, potrivit lui Warren Carroll.

Ultimul B-52 a ieșit de pe poarta fabricii Boeing în 1962, cu trei decenii înainte să apară cabluri și conectori USB. USAF plănuiește să țină aeronavele în serviciu activ până în 2040.

B-52 a fost lansat cu scopul de transporta bombe nucleare în timpul Războiului Rece. Aeronava a fost ulterior folosită pentru bombardamente pe suprafețe extinse în Vietnam sau Cambodgia. Astăzi, avionul este folosit pentru recunoaștere, supraveghere, bombardament sau pentru lansarea unor arme experimentale, precum rachetele hipersonice.

Sursa: The Drive / The War Zone

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult