Un cip implantat în creier i-a redat unui tânăr paralizat controlul asupra unei mâini [VIDEO]

Autor: Adrian Popa 14.04.2016
Un cip implantat în creier i-a redat unui tânăr paralizat controlul asupra unei mâini [VIDEO]
În urmă cu cinci ani, Ian Burkhart a sărit într-un val pe o plajă din Carolina de Nord şi şi-a rupt gâtul la impactul cu fundul apei. Ca urmare a accidentului, toate cele patru membre ale tânărului, atunci în vârstă de 19 ani, au rămas paralizate. 
 
Pe 13 aprilie, medicii au anunţat că Burkhart , acum în vârstă de 24 de ani, şi-a recăpătat controlul asupra mâinii drepte, datorită unui cip implantat în creier. Tehnologia folosită transmite gândurile bărbatului la muşchii mâinii, sărind peste zona afectată a coloanei vertebrale. Acesta este primul caz cunoscut în care un pacient care suferă de tetraplegie reuşeşte să recapete controlul unui membru. 
 
Citeşte şi: A fost inventat, în sfârşit, adevăratul hoverboard? O companie susţine că da
 
Cipul a fost implantat în creierul tânărului în urmă cu doi ani de cercetători de la Center for Sensorimotor Neural Engineering din cadrul University of Washington, iar după o perioadă de teste în laborator Ian a reuşit să îşi concentreze gândurile în aşa fel încât să poată mişca mâna aşa cum doreşte. 
 
 
Noua tehnologie nu este, însă, o cură pentru paralizie. Burkhart îşi poate mişca mâna doar atunci când întreg sistemul este conectat la computere şi poartă pe mână o reţea de senzori. Totuşi, tehnologia este un pas necesar în dezvoltarea de sisteme bazate pe inginerie neuronală care să îi ajute pe cei afectaţi de paralizie.