Un dezvoltator israelian a creat Watch And Learn, robotul care poate imita gesturile oricărui angajat în câteva secunde

20.02.2023
Un dezvoltator israelian a creat Watch And Learn, robotul care poate imita gesturile oricărui angajat în câteva secunde

Denumit Watch And Learn, robotul controlat de inteligență artificială arată ca o mașinărie extrasă dintr-o fabrică deja trecută la automatizare, însă nu este limitat doar la mișcări pre-programate.

Deși pot fi incredibil de eficienți pe linia se asamblare, roboții industriali sunt în general copleșiți de orice situație care presupune improvizație sau, în orice caz, depășirea operațiunilor pre-programate. Însă cum ar fi ca, în calitate de proprietar al unei mici afaceri axată până acum exclusiv pe priceperea angajaților antrenați la locul de muncă, să aduci pe linia de producție un robot capabil să urmărească și să reproducă fără greșeală toate operațiunile realizate de cei mai buni angajați. Ulterior, după ce noua armată de roboți au deprins la perfecție procesele de producție, scapi de angajații cu program de 8 ore si concedii în favoarea unei noi linii de asamblare care poate funcționa 24/7, în condițiile unor costuri de întreținere ușor predictibile și oricum, mult mai avantajoase pe termen lung?

Vestea bună este că tehnologia încă nu este suficient de avansată pentru a permite un astfel de scenariu. Vestea mai puțin bună este că inteligența artificială evoluează mult mai repede decât și-ar imagina cineva, iar parte de mecanică există deja de mulți ani. Prin urmare, automatizările la scară largă ar putea fi aduse de la decenii distanță, la doar câteva luni în cazul angajaților selectați pentru operațiuni repetitive (ușor reproductibile cu ajutorul roboților).

Software-ul, dezvoltat de startup-ul israelian Deep Learning Robotics (DLR), poate fi descărcat pe orice computer, care servește drept controler al robotului. Utilizatorii selectează pur și simplu o opțiune de pe ecran pentru a începe „lecția”, solicitând brațului robotizat să privească și să învețe.

Tehnologia observă persoana care face sarcina, extrage datele necesare, apoi le convertește într-un limbaj universal simplu, astfel încât robotul să poată imita sarcina.

„Totul se întâmplă în câteva secunde, uneori în cel mult minute”, spune Carlos Benaim, fondator și CEO al companiei

Potrivit acestuia, nicio altă companie nu a reușit ceea ce au reușit ei – să-i învețe pe roboți punându-i să urmărească oamenii. Desi rămâne mult loc pentru R&D (cercetare și dezvoltare), cu siguranță că vor urma și alți furnizori de astfel de servicii AI. Dar momentan, Deep Learning Robotics este singurul care a reușit să adapteze aceste servicii pânâ șa nivelul liniilor de fabricație.

Software-ul se conectează la orice cameră video de bună calitate, dând „ochi” brațului robotic, astfel încât să poată urmări acțiunea. Acesta preia datele brute ale mediului 3D pe care îl observă și le prelucrează astfel încât robotul să facă diferența între persoana care realizează sarcina, obiectele care sunt manipulate și scopul sarcinii.

De exemplu, când sistemul vede o persoană care ia un obiect și îl pune într-o altă locație, înțelege că mutarea obiectului este scopul acestei sarcini. Odată ce învață sarcina, o îndeplinește perfect de fiecare dată și nu obosește/greșește niciodată.

De asemenea, administratorii pot edita sarcina prin intermediul software-ului după ce robotul a învățat operațiunea respectivă: „După ce învață sarcina, puteți schimba oricând niște parametri care o vor adapta mai mult la ceea ce doriți să facă”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult