Un iPod din 2004 a fost modificat pentru a reda muzică de pe Spotify

29.01.2021
Un iPod din 2004 a fost modificat pentru a reda muzică de pe Spotify

În curând se împlinesc 15 ani de când iPhone-ul a „ucis” unul dintre cele mai populare dispozitive de pe piață și totodată unul care se bucura în continuare de un succes enorm: iPod-ul. Player-ul de MP3-uri de la Apple era în perioada 2001-2007 un adevărat simbol al tehnologiei portabile, însă acesta a scăzut în popularitate imediat ce Apple a oferit o alternativă cu mai multe funcții. Totuși, există nostalgici care încă își doresc un player dedicat de muzică portabil, iar un YouTuber numit Guy Dupont a decis să aducă un iPod în 2021 sub forma noului dispozitiv sPot, echipându-l cu hardware mai modern și cu acces la Spotify pentru streaming de muzică de pe internet.

iPod-ul folosit pentru acest proiect a fost lansat în urmă cu 17 ani

Numele sPot este evident inspirat de numele serviciului Spotify. Dispozitivul poate arăta la prima vedere ca un iPod din 2004 obișnuit, ultimul model produs de Apple echipat cu un ecran monocrom. Următoarele generații veneau cu ecrane color care puteau afișa fotografii și clipuri video, ultimele generații de iPod Classic putând reda show-uri TV și filme cumpărate de pe iTunes.

Totuși, la interior nu se regăsesc componentele standard de iPod, precum ecranul original cu text negru pe fundal alb sau hard disk-ul pe care erau stocate melodiile. sPot este de fapt un dispozitiv construit din piese pe care le poți găsi pe internet foarte ușor, precum un Raspberry Pi Zero, o baterie de 1.000 mAh, un modul cu Wi-Fi și Bluetooth și un software dezvoltat de Guy Dupont.

Componentele costă mai puțin de 100 de dolari, iar cea mai scumpă piesă este ecranul, care costă aproximativ 40 de dolari. Asta pentru că nu prea se mai produc ecrane monocrome, mai ales la dimensiuni atât de mici, deci prețul acestor componente va continua să crească în timp. Cea mai bună parte a acestui proiect este însă faptul că clickwheel-ul original încă funcționează, iar la interior există și un mic motoraș care oferă feedback haptic pentru acțiunile de pe acesta.

Din păcate, nici acest dispozitiv nu beneficiază de un jack pentru căști

Totul rulează sub aplicația Raspotify, scrisă de Guy Dupont, care imită interfața originală de iPod, însă care schimbă coloritul din alb-negru în verde și negru. Aceasta folosește API-ul Spotify pentru a accesa contul său, fiind posibilă redarea listelor de redare standard, oferite de Spotify, cât și a celor personalizate pe care le poți realiza singur. Nu în ultimul rând, există opțiunea de căutare, dar scrisul pe clickwheel nu a fost niciodată prea confortabil și nu este nici acum.

Rezultatul este un player de Spotify portabil, care are însă câteva limitări. În primul rând, acesta nu are și un jack pentru căști. Probabil că ar putea fi conectat unul în viitor cu puțin efort. Redarea se face exclusiv prin Bluetooth. Apoi, încărcarea se face printr-o mufă micro-USB, nu prin USB-C sau prin port-ul original al iPod-ului.

Pentru cei care vor să își ocupe un weekend cu un proiect interesant, Guy Dupont oferă instrucțiuni și povestește ceea ce a modificat pentru a realiza acest proiect, iar software-ul pe care l-a scris va fi urcat pe GitHub, pentru a fi accesibil pentru toți cei care doresc să îl folosească sau să îl modifice.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult