Un nou tip de micro-baterie, mai subţire decât un fir de păr, deschide calea pentru noi gadgeturi wireless

Un nou tip de micro-baterie, mai subţire decât un fir de păr, deschide calea pentru noi gadgeturi wireless

Imprimată direct pe pastila microprocesoarelor folosind tehnici de fotolitografie 2D şi 3D, noul tip de baterie permite crearea de dispozitive wireless care pot funcţiona fără nevoia unui acumulator separat sau sursă externă de energie.

Cu tehnologiile actuale, funcţionarea până şi celor mai simple dispozitive  (ex tag-uri NFC şi cartele de acces) depinde de furnizarea unui curent dintr-o sursă externă, indus de un câmp magnetic format între două bobine apropiate (una pentru transmiţător şi alta pentru receptor). Uşor de implementat şi puţin costisitor, sistemul are însă dezavantajul de a funcţiona numai atât timp cât dispozitivul alimentat se află în imediata apropriere a transmiţătorului.

Chiar dacă nu elimină nevoia pentru un sistem extern de transfer a energiei, necesar pentru încărcare periodică, micro-bateria de 10 ori mai subţire decât un fir de păr deschide calea pentru o nouă generaţie de dispozitive miniaturale, capabile să funcţioneze timp îndelungat în mod complet autonom.

Un nou tip micro-baterie, mai subţire decât un fir de păr, deschide calea pentru noi gadgeturi wireless

Potrivit echipei cercetători de la Universitatea din Illinois, prototipul cu o grosime de aproximativ 10 micrometri poate furniza un curent de până la 0.5 mAh, suficient pentru a aprinde un LED sau activa microprocesorul unui dispozitiv. O baterie on-chip miniaturizată permite realizarea de micro-servomotoare autonome, reţele de senzori wireless şi transmiţătoare, respectiv implanturi medicale portabile şi implantabile.

Alte aplicaţii pot fi găsite în domeniul Internet of Things, echipând dispozitive obişnuite din gospodărie cu senzori inteligenţi, interconectaţi prin conexiune wireless şi capabili să îndeplinească diverse funcţii fără ajutorul unei surse externă de energie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult