IoT Platform: Internet of Things în viziunea Intel

10.12.2014
IoT Platform: Internet of Things în viziunea Intel

Intel a intrat cu mare întârziere pe piaţa platformelor pentru terminale mobile şi nu a reuşit să se descurce prea bine din punct de vedere financiar în ciuda progresului tehnologic rapid pe care l-a făcut în doar câţiva ani, însă compania nu vrea să rateze şi următoarea etapă a evoluţiei şi pare decisă să se impună ca un jucător important al viitorului Internet of Things.

Piaţa accesoriilor inteligente şi a celorlalte echipamente conectate la Internet este considerată o viitoare oportunitate extrem de importantă pentru producătorii de soluţii tehnologice hardware sau software deoarece piaţa telefoanelor sau tabletelor îşi încetineşte ritmul de creştere şi oferă marje de profit din ce în ce mai reduse. Cum şansa de a deveni un producător important de soluţii integrate pentru tablete sau telefoane pare ratată în acest moment, Intel şi-a orientat atenţia către viitor şi a anunţat platforma sa hardware şi software pentru Internet of Things.

În cadrul unei conferinţe desfăşurată la San Francisco, Intel a prezentat IoT Platform şi a descris modul în care soluţia sa va conecta accesoriile inteligente, termostatele, aparatele de aer condiţionat, frigiderele, autoturismele, echipamentele medicale, instalaţiile industriale sau alte echipamente electronice la Internet şi va facilita controlul, agregarea şi procesarea datelor oferite de către acestea.

Intel s-a concentrat până acum pe accesoriile inteligente destinate utilizatorilor obişnuiţi, cum ar fi de pildă brăţara inteligentă MICA sau viitorii ochelari inteligenţi dezvoltaţi împreună cu Luxottica, însă IoT Platform este un proiect mult mai ambiţios care vizează şi ramurile business şi industriale. Intel a anunţat că are deja parteneriate cu companii importante din domeniu, cum ar fi Accenture, SAP, Dell, Wipro, Siemens sau Tata Consultancy, promiţând totodată că viitoarele echipamente compatibile vor fi diversificate şi uşor de integrat.

Intel nu se limitează doar la soluţiile proprii x86, platforma sa Internet of Things urmând să coopereze fără probleme şi cu sisteme ARM, MIPS sau PowerPC. Procesarea tuturor acestor date se va face în cloud, iar interoperabilitatea va fi asigurată prin intermediul unor interfeţe software de programare care promit să fie deschise, standardizate şi securizate. Intel încearcă astfel să-şi securizeze nu doar viitorul, ci şi prezentul, adică produse enterprise precum procesoarele pentru server sau serverele care vor fi necesare pentru procesarea acestor date.

Planurile Intel sunt ambiţioase, însă compania nu este singura care priveşte cu interes către piaţa Internet of Things şi la cele 50 de miliarde de echipamente care sunt estimate că vor fi vândute în următorul deceniu. Qualcomm şi partenerii săi au anunţat acum un an lansarea iniţiativei AllSeen Alliance , iar ARM s-a alăturat de curând cu noua variantă a platformei sale mbed.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News