WD-40 are peste 2.000 de întrebuințări. Iată, însă, 5 locuri unde nu e bine să folosești substanța

27.06.2023
Foto: Profimedia Images

WD-40, substanța creată în 1953 pentru a fi folosită în industria aerospațială, poate fi utilizată în peste 2.000 de moduri diferite.

„WD” vine de la „Water Displacement” și se referă la proprietățile WD-40 de a respinge apa. Cifra 40 vine de la cele 40 de încercări de perfecționare a formulei. Substanța este o combinație de lubrifianți și agenți anti-coroziune.

Inițial, WD-40 a fost folosit de compania Convair, care a aplicat-o pe suprafața exterioară a rachetei Atlas pentru a o proteja de rugină și coroziune.

Citește și: Cum cureți ecranul unui televizor fără să-l deteriorezi. Instrucțiuni de la Samsung și LG

Astăzi, aproape în toate gospodăriile se găsește un spray WD-40. Însă substanța nu poate fi folosită chiar oriunde sau sunt locuri în care nu este eficientă. Iată cinci dintre acestea:

1. Ungerea balamalelor

Mulți oameni folosesc substanța pentru a unge balamalele ușilor care scârțâie. Deși va rezolva temporar problema, pe termen lung aceasta nu este o soluție, deoarece WD-40 are proprietăți reduse de lubrifiere. Pentru o astfel de operațiune este recomandată utilizarea de ulei pentru mecanisme fine sau de ulei de motor, în cazul în care aveți prin casă.

2. Ungerea lanțului bicicletelor sau motocicletelor

Trebuie precizat că există WD-40 BIKE, o substanță special dezvoltată pentru lubrifierea lanțurilor de biciclete și motociclete. Versiune standard nu este, însă, eficientă, din motivul expus la punctul 1. WD-40 va curăța, însă, lanțurile de mizerie și va împiedica apariția ruginii.

3. Pentru lacăte și yale

Din nou, WD-40 nu conține suficient lubrifiant pentru a rezolva problema cheii care intră greu în yală sau lacăt. În acest caz este recomandată folosirea de ulei pentru mecanisme fine.

4. Curățarea anumitor tipuri de plastic

Substanța poate fi folosită pentru lustruirea suprafețelor din plastic și este recomandată pentru curățarea mobilierului de grădină. Nu este, însă, recomandată folosirea de WD-40 pentru policarbonat sau polistiren transparent, deoarece poate afecta aceste materiale. Aceste tipuri de plastic sunt utilizate în sere, solare, copertine sau în garduri.

5. Întreținerea și repararea de electronice

Nu este recomandată folosirea substanței pentru curățarea de electronice, precum smartphone-uri, smartwatch-uri sau tablete. Trebuie evitată, în special, folosirea pentru curățarea mufei de încărcare. Mai mult, substanța nu trebuie folosită pentru deblocarea butoanelor de electronice care se mișcă greu sau sunt blocate. WD-40 poate degrada atât exteriorul electronicelor, cât și interiorul acestora, dacă ajunge acolo. Chiar și dispozitivele mobile cu rezistență ridicată la apă (de exemplu IP68) sunt testate doar în apă dulce, nu și în scenarii care implică alte substanțe.

Sursa: Tom’s Guide, WD-40 Company

Citește și Știrile Go4it: Primul motor de mașină pe amoniac. Un mit despre iOS, spulberat. Unde nu e bine să folosești spray WD-40

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult