WiSee – sistemul de control prin gesturi care funcţionează şi prin pereţi

06.06.2013
WiSee - sistemul de control prin gesturi care funcţionează şi prin pereţi

Creaţie a unei echipe de cercetătorii de la Universitatea din Washington, WiSee este un sistem capabil să folosească semnalul WiFi pentru a interpreta cu acurateţe comenzile gesticulate de utilizatori, chiar dacă aceştia nu se află în câmpul vizual direct al dispozitivului receptor, sau măcar în aceeaşi încăpere.

WiSee - sistemul de control prin gesturi care funcţionează oriunde în casă

WiSee funcţionează monitorizând perturbaţiile apărute în semnalul radio al reţelei WiFi, cauzate de persoanele aflate în raza de acoperire a reţelei, deosebind mişcările involuntare de cele care reprezintă comenzi voite. Prototipul testat în mediul aglomerat de la birou, dar şi în sufrageria de acasă, poate interpreta 9 comenzi distincte cu o acurateţe de până la 94%. Potrivit echipei de cercetători, sistemul este destinat controlului prin gesturi a accesoriilor din locuinţă, cum ar fi aerul condiţionat, sistemul audio sau cel de iluminare, folosind comenzi simple care pot fi gesticulate oriunde în perimetrul locuiţei.

WiSee funcţionează cu aproape orice router wireless de reţea, prevăzut cu cel puţin două antene

Deşi inspirat de sisteme deja consacrate, cum este Microsoft Kinect şi Leap Motion, WiSee nu necesită componente hardware suplimentare, întreaga funcţionalitate fiind asigurată cu o aplicaţie software folosită împreună cu un router wireless prevăzut cu cel puţin două antene. Software-ul este capabil să interpreteze comenzi monitorizând variaţiile Doppler cauzate de mişcarea utilizatorilor în perimetrul reţelei wireless.

Pentru a distinge comenzile reale de mişcările celor din încăpere, aplicaţia urmăreşte semnătura unei mişcări anume, pe care utilizatorul trebuie să o facă înainte de a gesticula comanda principală:

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult