XM25 – carabina wireless sau cum elimini duşmanul de după colţ

30.09.2008
XM25 – carabina wireless sau cum elimini duşmanul de după colţ

Cu XM25, armele de foc trec într-o nouă eră, cea a gloanţelor inteligente. Această carabină reprezintă o simbioză între un lansator de grenade de 25 mm şi un sistem avansat de ochire ce poate controla proiectilul. Scopul pentru care a fost creată această armă a fost eliminarea inamicilor care stau la adăpostul unor obstacole greu de penetrat, cum ar fi colţurile clădirilor sau tranşeele de pământ. Cei care visează la gloanţe ghidate, pot sa viseze mai departe. XM25 se bazează pe o tehnologii actuale, dar foarte avansate.

XM25, un lansator de grenade

Arma în sine nu este sofisticată. Este un lansator de grenade derivat din programul XM29 OICW, ce dorea înzestrarea armatei americane cu o armă de asalt mult mai eficientă. XM25 este dezvoltată de Alliant Techsystems, iar arma este produsă de Heckler & Koch. Ceea ce o face remarcabilă este sistemul de ochire şi tipul de muniţie folosit. În interiorul lunetei supradimensionate se află un arsenal întreg de sisteme electronice complexe: un sistem de citire a amprentei termice, un laser foarte precis pentru măsurarea distanţei, o busolă şi un sistem de vizibilitate pe timp de noapte bazat pe raze infraroşii.

Muniţia la rândul ei este aparte. Fiecare grenadă este „inteligentă”. Ea este dotată cu un detonator programabil pentru a exploda la o distanţă foarte precisă faţă de punctul de lansare. Soldatul care manevrează un XM25 va identifica inamicul prin intermediul sistemului de ochire. Laserul din dotare va calcula distanţa până la obstacolul după care ascunde inamicul. Soldatul va adăuga 1 m, spre exemplu, la acea distanţă şi va programa proiectilul, prin unde radio, să explodeze la distanţa obţinută. Grenada de 25×40 mm afectează orice ţintă de jur împrejurul ei pe o rază destul de mare.

XM25 elimină inamicii ascunşi după obstacole

Fiecare XM25 va costa armata americană 25.000 $, iar fiecare proiectil programabil, câte 25 $. Raza de acţiune efectivă a lansatorului variază între 16 şi 600 m, iar magazia conţine doar 4 proiectile, în plan fiind crearea unui model cu 10 unităţi. Momentan există doar două tipuri de grenade, explozibile şi de antrenament, însă sunt în lucru încă alte cinci. Dintre acestea, unul va fi dotat cu proiectile perforante, altul va facilita asaltul asupra uşilor, un al treilea va fi antipersoană, iar alte două tipuri vor fi neletale. Se estimează că lansatorul de grenade XM25 va intra în serviciul armatei americane în anul 2014.

XM25 va intra in serviciul armatei în 2014

Urmărește Go4IT.ro pe Google News