Yutu, primul rover pe suprafaţa Lunii după 40 ani de absenţă trimite acasă imagini proaspete

15.01.2014
Yutu, primul rover pe suprafaţa Lunii după 40 ani de absenţă trimite acasă imagini proaspete

În timp ce Curiosity explorează planeta Marte căutând urme de viaţă, China aduce pe Lună primul rover după 40 de ani, trecuţi de când Uniunea Sovietică a incheiat ultima misiune de explorare cu un vehicul mobil, rover-ul  Lonokhod 2. Lansat în data de 1 decembrie 2013 cu racheta Chang’e 3, vehiculul de aselenizare a început manevrele de inserţie pe orbita singurului satelit natural al Pământului în data de 6 decembrie, iar în 14 decembrie a îndeplinit cu succes operaţiunea de aselenizare controlată pe suprafaţa prăfuită a Lunii.

Yutu primul rover pe suprafaţa Lunii după 40 ani de absenţă trimite acasă imagini proaspete

La bord se afla rover-ul Yutu, un vehicul cu dimensiuni şi aspect similar rover-elor Spirit şi Opportunity trimise de Statele Unite pe suprafaţa planetei roşii în anul 2003. La fel ca şi acestea, rover-ul chinezesc dispune de camere video şi un braţ mobil echipat cu un repertoriu de senzori necesari pentru analiza geologiei lunare.

Rover-ul Yotu, expus înaintea lansării

În premieră, Yutu aduce pe lună un dispozitiv GPR (ground-penetrating radar), capabil să exploreze structura rocilor lunare până la o adâncime de 30 metri.

Începutul primei misiuni de explorare chineze pe suprafaţa Lunii

Din păcate în afara celor câteva imagini obţinute folosind camere foto de ultimă generaţie, surprinzând  privelişti ce nu au mai fost observate din vremea misiunilor Apollo, este puţin probabil să obţinem mai multe detalii despre cercetările ştiinţifice întreprinse de rover-ul Yutu, guvernul chinez fiind reticent în dezvăluirea planurilor sale de explorare.

Aflăm totuşi că misiunea primară a rover-ului Yutu se întinde pe o durată de 3 luni, timp în care va fi străbătut un traseu de 10Km ce acoperă o suprafaţă de aproximativ 3Km pătraţi. Însă din timpul alocat numai jumătate va fi utilizat în mod efectiv, rover-ul alimentat de panouri solare funcţionând doar în timpul zilei lunare, cu o durată de 14 zile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult