Arma din carton cu care Ucraina a băgat spaima în populația și militarii ruși

29.08.2023
Arma din carton cu care Ucraina a băgat spaima în populația și militarii ruși

Recent, Ucraina a desfășurat cu succes un atac împotriva bazei aeriene din Kursk, Rusia. În această operațiune ar fi fost avariate, potrivit unor surse ale presei din Ucraina, patru avioane Su-30, un avion MiG-29, două sisteme anti-aeriene Panțir-S1 și radarele unui sistem de rachete S-300.

Potrivit surselor, în atac au fost folosite 16 drone, dintre care 13 și-au atins țintele. Un canal popular de Telegram din Rusia, Fighterbomber, scrie că în acest caz Ucraina a folosit drone australiene produse de compania SYPAQ.

Acestea se numesc Precision Payload Delivery System (PPDS) și atrag imediat atenția prin faptul că sunt realizate din carton întărit, fiind foarte greu de detectat pe radar. Fighterbomber mai transmite că dronele nu au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, ci din Rusia. Este foarte posibil ca aceeași armă să fi fost utilizată și în unele dintre atacurile recente asupra Moscovei.

Citește și: Mai are Ucraina avioane militare cu care să continue lupta? E surprinzător câte a pierdut în 2023

Dronele SYPAQ au ajuns în Ucraina la începutul anului 2023. Acestea au o rază maximă de acțiune de 120 km și pot transporta o greutate maximă de 5 kg. În funcție de cât de grele sunt la decolare, vehiculele aeriene pot sta în aer între 1 și 3 ore. Dronele de carton costă, în funcție de configurație, între 600 și peste 3.000 de dolari.

Dronele produse de SYPAQ sunt livrate ambalate ca niște cutii din carton.

PPDS, un rod al Defence Innovation Hub din Australia, a fost gândit pentru a fi folosit în condiții dificile. Dronele pot fi asamblate rapid în prima linie.

Le asamblezi ca și cum ar fi de la IKEA”, a declarat ambasadorul australian la Kiev, Bruce Edwards.

Ucraina primește 100 de drone PPDS în fiecare lună.

Ucraina, „poligon” de teste pentru arme avansate din vest

PPDS nu sunt singurele drone neobișnuite folosite în acest conflict. Ucraina operează, de asemenea, vehicule aeriene kamikaze Switchblade. Produse de compania AeroVironment din SUA, aceste vehiculele aeriene sunt lansate, iar apoi sunt prăbușite împotriva unor ținte terestre. Modelele mai mici sunt suficient de mici pentru a fi cărate într-un rucsac, fiind extrem de dificil de doborât cu mijloace de apărare anti-aeriană convenționale.

Există două variante ale dronei, Switchblade 300 (greutate de 2,5 kg) și Switchblade 600 (23 kg). Prima este folosită împotriva infanteriei, iar a doua împotriva vehiculelor (tancuri, obuziere autopropulsate, lansatoare de rachete etc.).

Foto: SYPAQ, Pixabay

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult