Ce filmează primul camera bug fixat cu adevărat pe spatele unui gândac

16.07.2020
Ce filmează primul camera bug fixat cu adevărat pe spatele unui gândac

Experimentul pornit cu scop educativ, a vizat testarea celui mai mic și ușor camera bug creat până acum, folosit pentru a observa unul dintre cele mai mici „animale” în habitatul său natural.

Am creat un nou sistem de camere wireless, cu greutate redusă și consum mic de energie, care să ofere o perspectivă first-person din viața reală a unei insecte”, a declarat Shyam Gollakota, de la Universitatea din Washington. Scopul cercetătorilor este acela de a perfecționa tehnologii care ar putea fi încorporate ulterior în construcția unor roboți miniaturali, utili pentru a explora diverse locații.

Universitatea a lansat un videoclip care demonstrează modul în care funcționează camera wireless miniaturală, aceasta transmițând o serie de imagini alb-negru către un smartphone. Aplicația permite, de asemenea, controlarea de la distanță a camerei video, rotind stânga-dreapta pentru obținerea unei perspective mai bune asupra mediului ambiant.

Comparabili celor mai mari gândaci de bucătărie întâlniți în locuințele din România, insectele folosite în rol de cărăuș nu păreau a fi deranjate de greutatea suplimentară a „echipamentului” fixat la partea din spate și, potrivit echipei de cercetători, au trăit mai bine de un an după încheierea proiectului.

Evaluând potențialul unei misiuni de spionaj, un eventual spion va trebui să ia în considerare natura imprevizibilă a gândacilor întâlniți uneori în spații de locuit. Deși camera video poate fi rotită în direcția dorită, locația și momentul vizitelor nu pot fi controlate, deocamdată. O altă problemă este și că un gândac suficient de mare pentru a căra în spate o cameră wireless este și foarte vizibil, șansele acestuia de a sfârși sub talpa unui papuc fiind extrem de mare.

În mod remarcabil, camera bug-ul mai mic decât o monedă este capabil să funcționeze cel puțin șase ore cu bateria inclusă, atunci când este utilizat cu un accelerometru care declanșează camera numai atunci când gândacul se mișcă. Versiunile viitoare ar putea folosi și energia solară, teoretic, devenind spioni permanenți în locuința unde sunt infiltrați.

Cercetătorii afirmă și că au creat un robot telecomandat, care poate fi controlat în funcțiile de observațiile video obținute, acesta fiind ”cel mai mic robot autonom terestru, existent în prezent”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult