Viața unui bărbat de 71 de ani a fost salvată de o dronă medicală

06.01.2022
Viața unui bărbat de 71 de ani a fost salvată de o dronă medicală

O dronă a ajutat la salvarea vieții unui bărbat de 71 de ani în Suedia, după ce a transportat un defibrilator direct la locul unde acesta a suferit un atac de cord. Desigur, drona nu este una autonomă, ci era controlată de un pilot, care a încărcat echipamentul medical pe dronă și a direcționat dispozitivul către locul în care avea loc urgența medicală.

Drona a livrat un defibrilator direct la fața locului, în doar 3 minute

Bărbatul a suferit atacul de cord în timp ce curăța zăpada cu lopata, iar un medic care se întâmpla să fie în apropiere a sunat la urgențe și a cerut un defibrilator prin intermediul serviciului EMADE (Emergency Medical Aerial Delivery) al Everdrone. Acesta a primit echipamentul la timp și a reușit să îi salveze viața. Transportul echipamentului prin aer este semnificativ mai rapid decât intervenția unei ambulanțe, atât timp cât un medic este deja la fața locului.

În cazul atacurilor de cord, pacienții necesită intervenție medicală în primele 10 minute pentru a putea supraviețui, iar scurtarea timpului sosirii ajutoarelor va salva cu siguranță vieți în viitor. În cazul de față, livrarea de echipament a venit în doar trei minute de la momentul apelului.

Conform unui studiu realizat pe programul EMADE, au fost înregistrate până acum 14 apeluri eligibile pentru un transport cu drona al echipamentului medical la fața locului. În 12 dintre cazuri s-a intervenit în acest mod, iar 11 au livrat cu succes defibrilatorul. De altfel, 7 dintre aceste transporturi au ajuns la fața locului înaintea ambulanței. Rata de supraviețuire în cazul unui atac de cord undeva unde nu există defibrilator este de 10%.

Conform Evermade, 200.000 de cetățeni suedezi sunt în aria de acoperire a serviciului EMADE, iar acesta va fi extins și în alte țări din Europa în următoarea perioadă. Anterior, o dronă a transportat un rinichi către spital pentru un transplant.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News